Președintele Traian Băsescu a semnat, marți, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Sprijin al Proiectului între România și Nabucco Gas Pipeline International GMBH și Nabucco Gas Pipeline România SRL, semnat la Kayseri, la 8 iunie 2011.
Președinția informează că șeful statului a semnat, marți, Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Sprijin al Proiectului între România și Nabucco Gas Pipeline International GMBH și Nabucco Gas Pipeline România S.R.L. privind sistemul de conducte Nabucco, semnat la Kayseri, la 8 iunie 2011.
Acordurile de sprijin în proiectul gazoductului Nabucco au fost semnate de companiile subsidiare Nabucco și ministerele implicate din cele cinci țări de tranzit – Austria, Bulgaria, Ungaria, România și Turcia, în cadrul unui eveniment oficial ce va avea loc în Kayseri,Turcia, pe 8 iunie anul trecut.
„Acordurile de sprijin al proiectului reprezintă un pas semnificativ în etapa avansată de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Împreună cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerințe necesare pentru finanțarea cu succes a proiectului”, a declarat atunci directorul general al Nabucco Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.
Principalele elemente ale acordurilor de sprijin al proiectului sunt: anunțarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidența legilor energiei din UE și Turcia; protejarea Gazoductului Nabucco față de potențiale schimbări legislative discriminatorii; sprijin pentru acțiuni legislative și administrative necesare implementării proiectului. Aceste acorduri reprezintă, de asemenea, și angajamentul fiecărui guvern în sprijinirea proiectului.
Totodată, acordurile de sprijin al proiectului se bazează pe legislația actuală și protejează proiectul Nabucco de legi noi, care ar putea avea un impact negativ, mai spun oficialii Nabucco Pipeline International GmbH.
Consorțiul Nabucco Gas Pipeline International GMBH are subsidiare naționale în Austria, România, Ungaria, Turcia și Bulgaria.
Compania de proiect este formată din OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz Mediaș (TGN), Bulgarian Energy Holding, Botas (Turcia) și RWE (Germania).
Fiecare acționar deține 16,67% din compania de proiect.
Proiectul Nabucco vizează creșterea securității energetice a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale, care depind în prezent în mare măsură de importurile din Rusia. Gazoductul urmează să aducă gaze din Asia Centrală pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria.
Consorțiul Nabucco a amânat, la începutul lunii mai 2011, începerea lucrărilor de construcție a gazoductului cu un an, până în 2013, și data la care ar trebui să aibă loc primele livrări de gaze naturale cu doi ani, pentru 2017.
Capacitatea conductei urmează să fie de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costurile investiției sunt estimate la 7,9 miliarde euro.