BĂSESCU A VORBIT. Cum arată „LISTUȚA” fostului președinte: Udrea, Coldea, Bercea, dosare, corupție, televiziuni, viitorul său politic, alegeri, Ucraina, Moldova, Armată, SUA și UE
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a ajuns în această dimineață la Congresul PMP. Fosta președintă a formațiunii, Elena Udrea, nu este prezentă. gândul transmite LIVETEXT:
UPDATE 12.10 După discurs, Traian Băsescu a răspuns întrebărilor ziariștilor, într-o conferință ad-hoc pe holuri:
Despre „lista lui Băsescu”. „M-am hotărât să nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spațiul public din ultima perioadă. Mi-am făcut o listuță”.
Despre Florian Coldea. „Elena Udrea mi-a spus (despre Coldea, n.n.). În mod categoric mi-a spus, dar președintele nu are niciun mijloc de verificare. Președintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Președintele este beneficiarul informațiilor”.
Despre neregulile de la ANRP. „Este corect (că Elena Udrea l-a informat de neregulile de la instituție). Cine crede că președintele primește informații numai de la serviciile de informații greșește cumplit. Președintele este conectat și la alte surse de informații. De pildă, sinteza de presă de dimineață. O altă sursă extrem de importantă e departamentul de relații cu publicul, unde se depun mii de scrisori și sesizări într-o lună. Periodic se fac sinteze. Cetățenii spun despre retrocedări, legăturile cu oameni politici.
Am avut dialog nu doar cu Elena Udrea, ci și cu oameni politici foarte importanți. Problema este dacă președintele rămâne captiv informațiilor de la servicii sau dacă folosește și alte mijloace de informare”.
Despre scandalul Bercea Mondial. „Mi se pare de cea mai joasă calitate propaganda unor oameni care au avut și funcții în stat care spun că banii lui Bercea Mondial au ajuns la mine. Eu vă spun că a fost o încenare”.
Despre speculația că a plecat cu 50 de dosare de la Cotroceni. „O mare prostie. E o minciună. Cum să pleci cu dosare secrete din Cotroceni? Eu mi-am luat toate calculatoarele, să văd dacă nu am lucruri secrete să le șterg. Pentru că este un lucru pe care trebuie să-l faci la încheierea mandatului”.
Ce a spus Traian Băsescu în discursul său de la prezidiul PMP:
UPDATE 12.05 Băsescu despre parteneriatul cu SUA: „Parteneriatul acesta ne garantează securitatea, o dată în plus față de prezența în NATO. Cooperarea economică trebuie ridicată, trebuie combătute birocrația și instabilitatea legilor pentru ca oamenii de afaceri americani să se îndrepte spre România”.
UPDATE 12.04 Băsescu despre UE: „Mai avem nevoie de câteva MCV bune, astfel ca partenerii noștri să înțeleagă că România se consolidează”.
UPDATE 11.59 Băsescu despre Ucraina și Moldova: „O să vedeți la TV foarte mulți înfierbântați care spun că acum e momentul ca România să se implice în Ucraina. Întotdeauna am fost împotriva unei implicări a României în Ucraina. marea realitate a Ucrainei era că această țară era inaptă (pentru UE, n.n.) din cauza corupției. Statul era ros de corupție. Se făceau că nu aud ce strigă cei din Maidan. Eu am simțit că România nu are forță să tracteze Ucraina în UE. România nu poate fi prim-jucător în Ucraina, pentru că nu are resursă financiară și diplomatică. Nu avem argumente să convingem că noi putem fi locomotiva care să tragă Ucraina în UE. România trebuie, în schimb, drept prioritate externă să suțină Moldova. Asta putem să facem (…) Unii vor acum, din cauza economiilor, să reducă numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova. Ar fi cel mai rău lucru care se poate face”.
UPDATE 11.56 Băsescu despre Armată și pactul de la Cotroceni al lui Iohannis: „Anul acesta, prin rectificarea din vară, trebuie alocat 2 la sută din PIB pentru Armată. Eu nu spun că cineva va ataca România mâine. România va avea un comandament NATO și un comandament de divizie, cu trupe care pot veni să apere securitatea României. E inadmisibil ca la rându-și să faci efortul financiar necesar. Pactul pentru 2 la sută, semnat la Cotroceni, e o chestiune ridicolă. Exista deja o hotărâre a CSAT pentru a ajunge la 2 la sută pentru Armată în 2016, nu 2017″
UPDATE 11.55 Băsescu despre zona euro: „România nu poate intra în eurozonă cu o jumătate de economie neperformantă. Rebuie găsite alte soluții de creștere a economiei”.
UPDATE 11.51 Băsescu despre noua lege electorală: „E nevoie de o nouă lege electorală. Am fost adeptul votului uninominal. Din păcate, după ce a intrat în malaxorul liberalilor și al Pro DEmocrația a ieșit acest monstru politic, Parlament cu 600 de parlamentari. Nu e nevoie de schimbarea Costituției, ci modificarea legii electorale se poate regla să avem 300 de parlamentari în conformitate cu referendumul”.
UPDATE 11.44 Băsescu despre dosare: „Nu există nicio intervenție a mea în ultimii 10 ani ca unui om să i se facă vreun dosar”
UPDATE 11.43 Băsescu, despre Antena3: „Sigur, e mai tentant să ne uităm la scandalul Elenei Udrea, la dosarul de prostituție, al asistentelor de la Antena 3…Se face jurnalism de prostituție la Antena 3, dar esența lucrurilor trebuie să fie în adevăr și trebuie să faceți față acestui tip de campanie. Cât timp voi fi partenerul dvs., veți fi atacați peste tot și minimalizați.
UPDATE 11.41 Băsescu despre justiție: „Mă uit la toți demagogii care au făcut suspendarea din 2007, din 2012, care se duceau la Argeș în jurul lui Nicolescu, care se duceau în jurul lui Bivolaru vorbesc azi de justiție independentă. Dar uitați-vă în ochii lor: nu sunt sinceri. Le sticlesc ochii, nu le vine din suflet, le vine din poză. Nu au internalizat procesul. Dar e bine că poate, într-un an-doi, tot vorbind așa, poate le va veni și din suflet”.
UPDATE 11.36 Băsescu, despre corupție: „Cine vrea să vadă realitatea regimului Băsescu, trebuie să vadă că din 2005 a început o reconstrucție a instituțiilor Justiției. Abia în ultimii 5 ani aceste instituții au început să dea randament. Aceste instituții trebuie consolidate. Orice propagandist care vrea să demoleze mandatele mele să ia rapoartele MCV, de la începutul și de la sfârșitul mandatului meu”.
UPDATE 11.34 Băsescu despre televiziuni: „E o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014. Nu acum și nu aici voi vorbi despre acest lucru. Trebuia să ies să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu, televiziunii lui Ghiță sau echivalentului lui Gâdea de la Realitatea TV”.
UPDATE 11.31 Băsescu despre viitorul lui politic: „Vreau să vă fiu partener. Vom avea un parteneriat în care eu vă voi pune la dispoziție experiența mea, dar nu vă voi conduce”.
UPDATE 11.30 Băsescu despre Elena Udrea: „Apreciez delicatețea gestului domniei sale de a nu fi în sală. Sper să-mi confirme încă o dată că este un om cinstit. Sper să se bucure de condiții corecte de judecată.”
UPDATE 11.26 Traian Băsescu despre PMP: „România are nevoie de un partid nou care să nu fie acuzat de compromisurile trecutului, un partid care să genereze speranță și care să plece de la zero”. Fostul președinte le-a mulțumit pemepiștilor „pentru tărie”. De asemenea, i-a mulțumit „doamnei președinte Elena Udrea pentru că s-a dedicat acestei idei”.
Știrea inițială:
Traian Băsescu a ajuns la congresul PMP duminică dimineață în jurul orei 11.00, unde a fost întâmpinat cu ovații și scandări de către delegații la congresul formațiunii.
PMP își alege astăzi conducerea, după ce Elena Udrea s-a autosuspendat în urma acuzațiilor care i s-au adus în dosarele Microsoft și Gala Bute.
Aceasta este prima ieșire publică a fostului președinte după acuzațiile care i se aduc Elenei Udrea de către DNA.
Anterior, secretarul general al PMP Clement Negruț declarase că reprezentanții PMP l-au invitat pe Traian Băsescu la congres și îl așteaptă „cu mare drag”, dar fostul șef al statului „nici nu a infirmat, nici nu a confirmat” participarea, potrivit Mediafax.
„Noi l-am invitat la congresul PMP pe domnul Traian Băsescu. Nu știm, vom vedea, dacă va veni, nu ne-a infirmat, nu ne-a confirmat, noi l-am invitat și îl așteptăm cu mare drag”, preciza secretarul general al PMP.
Negruț a spus că Elena Udrea, fost președinte al PMP, nu va fi prezentă la congres, pentru că aceasta s-a suspendat din partid săptămâna trecută, funcția de președinte interimar fiind asigurată de Eugen Tomac.
La congres, participă vor 756 de delegați și este prezentată o singură moțiune «România implicată-PMP partidul schimbării» , susținută de unicul candidat la președinția partidului, Eugen Tomac.
Potrivit listei care însoțește candidatura lui Tomac, prim-vicepreședinte al PMP va fi Siegfried Mureșan, iar secretar general al PMP va fi Dorel Onaca.
După votarea lui Eugen Tomac drept președinte al PMP, vicepreședinți ai partidului vor fi: Clement Negruț, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Nicolae Ivășchescu, Cătălin Cristache, Cătălin Tarhon, Claudiu Palas și Cătălina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Vișan și Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Cătălin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurențiu Dulamă și Daniela Bene.