Fostul șef de stat acuză „incapacitatea guvernului de tehnocrați de a rezista presiunilor populiste ale grupurilor parlamentare PSD și PNL”.
El consideră că soluția „pentru a evita intrarea într-o spirală a deprecierii echilibrelor macroeconomice” este suspendarea prin OUG a aplicării prevederilor legale care scad TVA-ul de la 24 la 20 la sută și a acelora care introduc pensiile speciale și salarii crescute în sectorul bugetar începînd cu 1 ianuarie 2016, cu o posibilă reanalizare la mijlocul anului viitor, inclusiv pe tema creșterii salariului minim.
„Au apărut deja semnale ale începerii deprecierii situației macroeconomice a țării: încetinirea creșterii exporturilor, creșterea importurilor de bunuri destinate consumului, creșterea deficitului de cont curent, avalanșa încă nestăvilită a pensiilor și veniturilor speciale (vezi personal ambulanță), creșterea deficitului fondului de pensii, creșterea deficitului bugetului de stat pentru anul 2016 (în creștere față de 2015), scăderea resurselor alocate pentru investiții față de anii de criză 2009 – 2010. Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca țara în criza, iar cei care vor plăti imprudența nu vor fi politicienii. Nu vă amăgiți cu o creștere economică bazată doar pe creșterea consumului. Cine va plăti imprudența, populismul și incompetența?”, susține Băsescu.
Guvernul a înaintat un proiect de hotărâre privind creșterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai, dar și indexarea automată care va ține cont de coșul minim și de inflație, propunere cu care sindicate sunt de acord, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu.
Consiliul Economic și Social s-a întrunit, marți după-amiază, pentru a aviza acest proiect, în condițiile în care miercuri, în ultima ședință a Guvernului, ar trebui adoptat acest act normativ.