După „întâlnirile de evaluare pe care le-a avut cu procurorii nominalizați la conducerea parchetelor, președintele Traian Băsescu a anunțat că i-a numit pe Tiberiu Nițu și laura Codruța Kovesi la Parchetul General și la DNA. Al doilea anunț făcut de președinte este promulgarea noii legi a retrocedării proprietăților, pentru care Guvernul și-a angajat recent răspunderea.
„Are și puncte tari și puncte slabe, prefer s-o promulg decât să o întorc la Parlament de unde nu știi cum iese”, s-a justificat Băsescu
Gândul a transmis LIVE TEXT intervenția președintelui:
Numirea procurorilor
„O atenție deosebită am dat discuției cu domnul Nițu având în vedere controverselor. Desemnarea domnului Niți nu era un târg de nerefuzat. Pur și simplu a fost o soluție la care am ajuns la fel cum am ajuns la nominalizarea oricărui procuror cu funcție în ultimii opt ani și jumătate. Întotdeauna între mine șși ministrul Justiției a existat o discuție înainte. Când această discuție nu a existat, am respins propunerile. nu am apreciat în respingere calitatea profesională a celor doi, ci procedura„
„Pentru domnul Procuror Genreral Nițu, dincolo de solicitarea de a face o bună echipă am avut o solicitare specială, care este o restanță din vremea doamnei Kovesi: clarificarea măcar a două aspecte din Revoluție. Cine a luat decizia politică și a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata împotriva poporului și mai ales armata cu muniție de război. Este un răspuns pe care trebuie să ni-l dea până anul viitor. Și a doua întrebare: care este cadrul în care s-a luat decizia politică de a fi înarmate gărzile cu muniție de război.
„Știu că se vorbește foarte mult de avizul CSM de data trecută. V-aș aduce aminte guralivilor de la televiziuni că mi l-au mai propus o dată ca adjunct al Procurorului General cu aviz pozitiv. Mi-a confirmat că esrte un om care poate îndeplini funcția. Cu tot cu al meu, sunt trei avize pozitive și unul negativ de la CSM”
„Aș vrea să închid speculațiile legate de târg. Acordul de coabitare nu mă obliga la desemnarea unui candidat pe care nu l-aș fi acceptat”
„Discutând cu domnul Nițu m-am convins că poate face față funcției, că Justiția nu se va prăbuși și nici nu va fi subordonată politic„
„Din cei șase nu cred că va intra nimeni în categoria procurorilor subordonați politic”
„Cine crede că ne mai puteam juca și întârzia numirile celor mai importanți procurori din țară se înșală”
Legea restituirii proprietăților
„Nu mai poate funcționa strict bunul plac, aranjamentele, este evident mult mai transparentă decât legislațiile anterioare”
„Am avut o discuție cu primul-ministru și am stabilit că toate observațiile vor fi corectate sau clarificate ori prin normele de aplicare ori printr-un proiect de lege trimis de urgență la parlament. Am convingere că primul-ministru își va respecta angajamentul asumat”
Participarea lui Victor Ponta la Consiliul European
„Am decis ca pe 22 mai să participe primul-ministru, în baza unui mandat pe care i-l voi da. Astăzi Bogdan Mănoiu a început să lucreze la mandat”.
„Am încercat să scot trenul prezidențial. Dar mi s-a spus, da, dar trebuie să plătească președinție toate costurile de întreținere pentru un an întreg. Orice cetățean plătește pentru o cursă, Președinției i se cere să plătească și mentenanța pe tot anul la orice mijloc de transport cere. Ca urmare, e foarte greu să îmi imaginez că pot umbla cu mijloace de transport necontrolate. Avion, tren, mașină sau rachetă care când am spus să plece pleacă și să am toate condițiile. Deocamdată stau la București”
„E o situație care frizează ridicolul. Dar asta e România și guvernul ei”
Declarația lui Vladimir Voronin
„Cred că Voronin a devenit foarte furios când nu a reușit numirea unui prim-ministru la Chișinău”
„Eu nu mă supăr pe el, pentru că pe unul ca el nu te poți supăra”