Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a propus la Consiliul European ca Oficiul pentru combaterea criminalității informatice, în legătură cu care Consiliul Europei a luat decizia de a fi înființat la București, să devină o agenție a Uniunii Europene.
„Consiliul Europei a luat decizia de înființare la București a unui Oficiu pentru combaterea criminalității informatice. Propunerea pe care eu am făcut-o în Consiliu a fost ca acest Oficiu de combatere a criminalității informatice înființat deja la București – sau a cărui înființare s-a semnat la București pe 15 noiembrie – să devină o agenție a UE, cu sediul la București”, a spus Traian Băsescu, în conferința de presă susținută la Palatul Cotroceni.
„Aici în treacăt fie spus, poate reușim să trecem performanții noștri hackeri de pe partea aceea pe partea bună a baricadei, oferindu-le locuri de muncă aici. Poate fi o soluție”, a adăugat el.
Președintele a precizat că pagubele cibernetice, pentru anul 2012, la nivelul Uniunii Europene, se ridică la aproximativ 290 de miliarde de euro.
BOGDAN STĂNESCU, Mediafax
Cele mai importante declarații:
– Consiliul European de iarnă a avut o agendă extrem de importantă. Subiectul de forță a fost legat de politica de securitate comună. Rolul a fost să stabilească o strategie în vederea modificării politicii de apărare din 2003.
– La începutul lucărilor, a participat secretarul general al NATO. Toate luările de poziție au vizat compatiilitatea măsurilor de care noi le luăm. S-a subliniat că partenerul principal al UE este NATO.
– S-a ajuns la un acord pe priorități: securitatea cibernetică, elaborarea unei strategii de securitate maritimă, crima organizată și terorismul, sprijnul tărilor terțe pentru creșterea capacității de a-și securiza frontierele.
– Pentru prima dată se aduce în discuție securitatea maritimă. Pentru noi este vital.
– CE a luat decizia de înființare la București să fie înființat un Oficiu pentru combaterea criminalității informatice. Propunerea mea a fost să fie un oficiu al UE. Cifra oficială pentru 2012 de pierderi este 290 de miliarde de euro.Zilnic sunt atacate 148.000 de calculatoare prin atacuri cibernetice. Sunt 150,000 de viruși.
– CE a luat câteva decizii de priorități pentru 2014-2015 și acestea se referă: crearea unor avioane fără pilot, drone, constituierea unei flote de alimentare a avioanelor în aer., dezvoltarea comunicațiilor prin satelit.
-Va fi un moment decisiv pentru industria noastră de apărare. S-a stabilit, analizat nivelul de dotare. SUA are în dtare un singur tanc greu, statele UE au 53 de tipuri.
-Industria de apărare să fie integrată, sustenabilă și competitivă.
-Am susținut necesitatea decalării termenului astfel ca în august R. Moldova să poată semna acordul de asociere și liber schimb.