„Avem riscul generalizării” – așa a rezumat președintele Traian Băsescu rezervele României față de o intervenție în Siria, aflată încă în stadiul de discuție în Statele Unite, până la o dezbatere în Congres pe această temă. La Palatul Cotroceni, argumentele în favoarea prudenței sunt „problema legitimității”, întrucât „nu s-au utilizat gaze toxice în raport cu alt stat”, iar „Siria nu a semnat Conveția ONU” pentru a fi obligată să o respecte, dar și potențiala reacție a Federației Ruse dacă guvernul actual de la Damasc cade.
„Problema care se pune în cazul unei intervenții este: va avea sau nu ripostă? SUA programează o intervenție pentru diminuarea capacității Siriei de a utiliza gaze toxice. Părerea mea e că Damascul ripostează. Ce se întâmplă dacă Damascul lovește unul dintre distrugătoarele americane? Cum reacționează Hezbollah? Dacă Turcia primește câteva rachete pe teritoriul ei din partea Hezbollah, invadează Siria? Ce tip de conflict e? Mă gândesc la ce e mai rău. Să imaginăm evoluția reacției de la Damasc. SUA cheamă aliații tereștri, Iran continuă să susțină Siria.Ultimul scenariu: cade Guvernul al-Assad și actualul front de eliberare națională vine la putere. Cu cine? Cu Frații Musulmani, Al-Qaeda? Ce se întâmplă cu influența rușilor în Siria dacă se schimbă regimul Assad? Explodează Orientul Mijlociu. Cine vine la putere după Bashar Al Assad?”, a descris Traian Băsescu, invitat la Adevărul Live, scenariile pe care le consideră posibile în cazul unei intervenții.
Șeful statului a adăugat că României nu i se va cere să participe efectiv la o intervenție pentru care nu are capabilități militare, „dar asta nu înseamnă că nu vom fi solidari cu SUA”. Marea temere la București este legată de o reacție a Rusei în cazul în care ar pierde baza militară internațională din portul Tartus din Siria, ultima din afara zonei ex-sovietice.
„Mai rămâne Rusia cu singura ei bază militară din Mediterana de Est. Unde se va recompensa Federația Rusă ca pierdere de prestigiu? După Kosovo, s-a recompensat în Georgia. Ce ar fi la îndemână acum? Transnistria. Lucrurile sunt complicate și mă deranjează declarațiile copilărești”, a făcut președintele aluzie la declarațiile publice ale premierului Victor Ponta.
Și „intervenția chirurgicală pe infrastructură” planificată de SUA are însă argumente, consideră Băsescu. „Nici România nu poate accepta ideea utilizării gazelor toxice. Problema este unde ne duce o astfel de poziție. Nesancționarea poate încuraja la folosirea lor că s-a creat precedentul. Dacă nu reacționezi la bomba atomică a săracului – astea sunt gazele toxice de luptă – nu reacționezi nici la bomba atomică a Coreei de Nord? Dacă am ști că Damascul nu răspunde și în două zile s-a terminat, ar fi ușor. Ideal e să se întâmple acea operațiune chirurgicală”, a adăugat președintele într-un interviu acordat „Adevărul”.