Băsescu: „Armele nucleare nu pot fi mutate fără acordul Rusiei. E o știre fantezistă”
„O astfel de mișcare implică un proces de negociere între deținătorul focoaselor nucleare și țara gazdă care ia ani de zile, pentru că odată depozitate pe teritoriul unui stat, riscurile pentru acel stat sunt extrem de ridicate. Amplasarea armamentului nuclear de pe teritoriul UE este parte a unui acord cu Federația Rusă. Acordurile START exact asta au vizat: reducerea riscurilor nucleare. Nu poate nici Federația Rusă, nici SUA nu pot să își ia arsenalul nuclear să îl mute cum vor fără acordul celuilalt pentru că asta înseamnă încălcarea acordului de diminuare a riscului nuclear. Sunt multe componente care fac necredibilă această informație”, a declarat Traian Băsescu.
Întrebat dacă ar fi de dorit ca arsenalul nuclear să ajungă pe teritoriul României, fostul șef de stat a punctat faptul că „România și-a îndeplinit obligațiile față de NATO, dar și pentru propria ei securitate acceptând amplasarea pe teritoriul său a scutului antirachetă”, iar amplasarea de focoase nucleare reprezintă „un alt capitol, cu un alt nivel strategic”.
„Trebuie o decizie politică bine analizată cu plusuri și minusuri. Nu m-aș putea pronunța (…) Trebuie gândită bine o astfel de abordare și nu e o abordare simplă. Și analiza noastră pentru amplasarea rachetelor de la Deveselu a fost o analiză îndelungată până când am spus ‘da’, cântărind cu multă atenție avantajele, dezavantajele, sprijijnul pentru propria noastră securitate națională, dar și riscurile la adresa securității naționale când iei astfel de decizii”, a adăugat președintele PMP.
În viziunea fostului șef de stat, arsenalul nuclear din Turcia nu va fi mutat prea curând, ținând cont de complexitatea facilităților care ar trebui create.
„Nu exclud posibilitatea ca diverși responsabili politici să dispute acest lucru în cercurile de la Bruxelles pentru că e evident Turcia a luat-o într-o direcție în care nu mai știm când își va reveni (…) Turcia aflându-se la stadiul la care amenință SUA și amenință UE. După părerea mea, cele mai nefericite poziții pe care le-a avut Erdogan vreodată, nefericite pentru Turcia pentru că nimeni nu va ceda șantajului. Din punctul meu de vedere, SUA nu se vor grăbi să mute arsenalul nuclear din Turcia cu atât mai mult cu cât trebuie realizate niște facilități extraordinar de complexe, depozite pentru acele focoase. Acele focoase trebuie să aibă langă ele avioanele de bombardament, care nu sunt avioane de vânătoare, care necesită piste speciale, hangare speciale. E un lucru extrem de complicat. Înafara de asta, țineți cont că trebuie discutat cu Federația Rusă”, a explicat Băsescu.
Potrivit unor surse citate de site-ul EurActiv.com, SUA ar fi început mutarea armelor nucleare amplasate la baza Incirlik din Turcia către baza de la Deveselu, din România, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara. Aceste informații au fost, însă, respinse cu fermitate de MAE.