Băsescu: Avem o resursă mult mai valoroasă decât aurul și gazele de șișt: inteligența

Băsescu:  Avem o resursă mult mai valoroasă decât aurul și gazele de șișt: inteligența

Băsescu a precizat, în discursul rostit la gala de premiere a câștigătorilor Maratonului de Programare organizat la Brașov de Universitatea „Tansilvania”, că informatizarea țării este una din soluțiile de recuperare rapidă a decalajelor rapide dintre România și statele vechi membre ale UE, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Un astfel de eveniment întâmplat la Brașov, aflându-se la prima ediție, eu fiind la ultima ediție, nu putea să mă lase în afara interesului de a participa la această ceremonie, pentru că astăzi dascălii dumneavoastră vor pune laurii pe capul câștigătorilor. Este un eveniment care arată două lucruri: inteligență și generozitate. Înțeleg că programele pe care le-ați realizat vor fi dăruite Uniunii Europene pentru a fi distribuite în orice stat al UE”, a spus președintele în discursul rostit în fața studenților.

El a subliniat că în România există condiții ca o industrie IT să se dezvolte în cele mai bune condiiți și că România are „toate ingredientele șansei de a valorifica inteligența românească”.

„Avem un sistem internet care este printre cele mai performate din lume din punct de vedere al vitezei, suntem, din câte știu, în primele cinci țări din lume și cred că nu este greșit. Avem un sistem fiscal pentru companiile IT favorabil și avem cel mai important lucru: inteligență și plăcerea tinerilor români de a se afla în fața unui calculator. Cred că 90 la sută dintre români, dacă le pui în față o sapă și un calculator, vor prefera să se așeze în fața calculatorului și înseamnă că nativ ne îndreptăm către o muncă intelecutală, către valorificarea inteligenței și mai puțin către dat cu sapa, ceea ce nu-i cel mai rău lucru. Slavă Domnului că avem 10 la sută care se îndreaptă și către dat cu sapa”, a mai spus președintele.

Băsescu a dat ca exemplu și faptul că România are cel mai mare număr de start-up-uri, de firme nou-înființate de tineri.

„Deci știm să pornim o mică afacere și atunci aș valorifica această resursă care este mult mai valoroasă și decât aurul de la Roșia Montană, și decât gazele de șișt: inteligența. Avem o probă în lume. O țară cu zero resurse, Japonia, unde a putut să ajungă folosind inteligența acelui popor. Avem și noi și șansa să avem această avere uriașă, inteligența românilor în general și a tinerilor în special, pasiunea lor pentru această minune a tehnicii care înseamnă informatica și tot ce ține de informatizare și avem și banii de care avem nevoie, totul este să-i luăm. Eu văd România capabilă să-și valorifice resursa de inteligență pe care o au generațiile tinere și să ajungă unul din campionii modernizării. Sigur sunt mulți dintre aceia care spun că România trebuie să devină peste noapte a șaptea putere economică a UE. Este greu pentru că avem un PIB mult prea mic față de primii 15, dar putem foarte bine să devenim campioni în acest domeniu. Iar apelul meu către toate instituțiile statului, în mod deosebit către mediul universitar este: valorificați banii pe care îi avem de la UE pentru a pune în valoare inteligența studenților pe care îi avem la cursuri” a spus Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că România este o țară, datorită resursei umane pe care o are, în care „nicio mare companie IT nu și-a permis să nu existe, să nu aibă un centru măcar național dacă nu regional, ceea ce arată că marile firme IT vin ele acolo unde există resursa umană și talentul, pentru că este indiscutabil confirmat de oricine din această lume a inteligenței că România este un mare furnizor de inteligență”.

El a dat ca exemplu companiile Oracle, IBM, Intel și Amazon.

„În ceea ce privește această industrie, aș vrea să dau un exemplu pe care îl știu din discuțiile directe cu Oracle. Au pornit de la zece angajați în București și în momentul de față au 2.200 de tineri români selectați din universități și din licee de informatică, iar România a devenit cel mai mare exportator de software-uri industriale după Oracle SUA”, a mai spus Băsescu.

Potrivit președintelui, problema este că valorificarea inteligenței necesită bani, pe care însă România îi are la dispoziție în acest moment.

„Avem 106 milioane de euro care trebuie cheltuiți în doi ani, 2014 și 2015, în programul de creare de locuri de muncă pentru tineri. Ar fi o eroare și o pierdere imensă dacă Românai n-ar utiliza cei 106 milioane de euro pe care îi are de la Comisia Europeană pentru a-i pune la dispoziția tinerilor. Mai este o altă resursă de 450 milioane de euro tot pentru acest exercițiu bugetar, destinată persoanelor defavorizate, iar România, prin structura șomajului, are cea mai mare parte a celor 7,2% șomeri formată din tineri. Deci e o altă resursă din care cel puțin jumătate ar putea fi alocată tinerilor”, a mai spus șeful statului.

Președintele a felicitat toate cele zece echipe de tineri participanți la Maratonul de Programare, dar și echipa care s-a retras din competiție.

„Probabil voi nu mergeți niciodată la discotecă dacă ați clacat”, a spus președintele.

La finalul evenimentului, Băsescu a înmânat proiectele celor nouă echipe de tineri informaticieni reprezentantului UE în România petnru a le duce la Bruxelles.

Șeful statului a spus apoi că își va dona telefonul Iphone5 pentru o tabletă All View a firmei românești care a organizat evenimentul de la Brașov.

Organizatorii aveau deja pregătit cadoul pentru președinte, iar acesta a fost nevoit să își ofere telefonul personal, care i-a fost însă returnat imediat de către directorul companiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Un bărbat de 45 de ani din Bucureşti şi-a infectat intenţionat iubita cu HIV. Individul...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Utilizatorii de antidepresive ar putea renunța la tratament doar cu ajutorul medicului de familie
×