Președintele Băsescu a declarat că raportul CE privind MCV nu cere adoptarea unei legi a presei, ci subliniază necesitatea mentinerii libertății presei și, în același timp, solicită instituirea unor soluții de sancționar și reparații pentru cei care sunt în mod nedrept atacați, linșați, discreditați
„Aș vrea să vă citesc chiar din raport, pentru că a fost un număr destul de mare de intervenții publice și s-a indus o dezinformare a opiniei publice, poate chiar și a ziariștilor care nu au citit raportul, legat de ce ne cere acest raport la comportament față de magistrați. Raportul nu pune sub semnul întrebării libertatea presei. Abordarea nu spune nicidecum să faceți o lege a presei și cenzurați presa, puneți botniță presei. Ar fi fost o respingere categorică din partea mea”, a spus Traian Băsescu.
El a susținut că mesajul documentului este următorul: „Găsiți o formulă ca, atunci când se fac excese și sunt linșați magistrați, sunt discreditate instituții, să existe o soluție reparatorie”.
Băsescu a menționat că documentul CE recomandă să se dea asigurări CNA cu privire la independența sa efectivă, iar acesta să își îndeplinească pe deplin rolul prin instituirea și aplicarea unui cod de conduită.
„Au fost oameni pentru care nu a existat nicio motivație să fie linșați, doar pentru a se exercita asupra lor presiuni s-au făcut săptămâni la rând emisiuni, au fost tocați. Aceste lucruri se înțeleg la Bruxelles, iar ele trebuie prevenite, iar instituția responsabilă pentru acest lucru este CNA și, sigur, justiția”, a mai spus președintele.
„Un potențial infractor”, patron de trust de presă
În context, șeful statului a spus că nu statul controlează presa, acest lucru făcându-l privații care folosesc mass-media în interes propriu, el nominalizând trustul Intact care are ca proprietar „un potențial infractor” și postul RTV, deținut de un senator PSD.
„Cred că la nivelul UE a fost o formidabilă bătălie pentru libertatea presei. Sigur, când un trust de presă are ca proprietar un potențial infractor care utilizează mijloacele mass-media pentru a decredibiliza exact pe aceia care urmează să-l judece, CE reacționează. Ăsta e comentariul meu. Vorbesc de un potențial infractor, devenind infractor după ce constată instanța, dar un potențial infractor”, a afirmat Traian Băsescu.
Întrebat despre faptul că cel mai recent raport al organizației Reporters sans Frontieres plasează România în ceea ce privește libertatea presei între Papua Noua Guinee și Niger, președintele a răspuns: „Este corect, pentru că un trust, spre exemplu, ca Intact este controlat de un om cu probleme dificile cu instanțele. Așa mi se pare mie, după cum fuge. Un alt trust, o altă televiziune, RTV, este controlată de un senator PSD – da? – deci tot politic. Și trustul Intact și RTV sunt controlate politic, deci nu mai putem vorbi de acel privat care e liber de constrângeri și nu-și pune trusturile de presă în slujba interesului politic sau al interesului de a denigra justiția. Și cred că este pe bună dreptate o astfel de observație. N-am constatat ca acest raport pe care îl menționați să fi spus că statul controlează presa. Nu, privații, și adesea o folosesc în interes propriu”.
Întrebat dacă, atunci când vorbește despre presă, se referă la patroni și nu la jurnaliști, președintele a precizat: „Categoric, la patroni și la jurnaliști care se supun, ce să facă? Că nu patronii vorbesc. De regulă, vorbesc jurnaliștii”.