Băsescu cere reexaminarea legii Autorității de Supraveghere Financiară. Pe cine scot din joc criteriile președintelui
Președintele Traian Băsescu a cerut astăzi Parlamentului reexaminarea legii care aprobă ordonanța de înființare a Autorității de Supraveghere Financiară(ASF). Megainsitituția unică gândită să preia atribuțiile și tot personalul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naționale pentru Valori Mobiliare și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va reglementa piața asigurărilor, a bursei și a pensiilor private, mai exact va face regulile pentru tranzacții de 6 miliarde de euro pe an.
Ca favorit în mediul politic pentru șefia ASF este vehiculat numele liberalului Dan Radu Rușanu, după ce Daniel Dăianu, agreat inclusiv de BNR, a spus pas, acceptând, de principiu, un post de vicepreședinte executiv. Conducerea instituției – un consiliu de 15 membri între care președintele și cei trei vicepreședinți – va fi numită de Parlament. Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.
Dacă parlamentarii au trecut în lege, drept criteriu la numirea conducerii, un minimum de 7 ani experiență în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare, președintele cere 10 ani de experiență. „Având în vedere faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca obiectiv consolidarea cadrului de funcționare și supraveghere a piețelor financiare, considerăm oportun că toți candidații la calitatea de membru în conducerea executivă a Autorității de Supraveghere Financiară ar trebui să aibă o experiență profesională de minim 10 ani în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare”, se arată în cererea de reexaminare.
Potrivit Cv-ului oficial de la Camera Deputaților, liberalul Dan Radu Rușanu are opt ani experiență, adoptarea modificării sugerate de președinte urmând să-l scoată din cărți pentru acest post.
Totodată, Băsescu cere ca între condițiile de selecție să se numere și aceea ca viitorii membri ai conducerii ASF să nu fie „soți și nici rude ori afini până la gradul al treilea” cu parlamentarii, nu doar cu șeful statului, miniștrii, președinții celor două Camere și membrii CA ai BNR.