Prima pagină » Știri politice » Băsescu: Contez pe intrarea noastră în Schengen în aprilie 2014

Băsescu: Contez pe intrarea noastră în Schengen în aprilie 2014

Băsescu: Contez pe intrarea noastră în Schengen în aprilie 2014
Președintele Traian Băsescu afirmă, într-un interviu pentru Wiener Zeitung, că se așteaptă ca aderarea României la spațiul Schengen să aibă loc în aprilie 2014, dar țara noastră trebuie să își îndeplinească angajamentele.

„Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014”, afirmă Băsescu, întrebat când va deveni România membră Schengen.

De asemenea, întrebat dacă i se pare nedreaptă amânarea aderării României la Schengen la solicitarea Germaniei, el răspunde negativ, adăugând că țara noastră trebuie să își îndeplinească obligațiile.

Președintele menționează că țara noastră ar fi fost deja membră Schengen dacă nu ar fi fost „puciul premierului Ponta” din iulie anul trecut.

Totodată, el menționează că afirmațiile ministrului german de Interne privind „imigrația săracilor” din România și Bulgaria nu au nicio legătură cu aderarea la Schengen, care depinde numai de îndeplinirea angajamentelor asumate de cele două țări. „Și trebuie să ne obișnuim pe viitor cu imigrația din motive economice din România, pentru că pur și simplu diferențele între nivelul de trai sunt prea mari”, evidențiază președintele.

Întrebat despre afirmația comisarului Gunther Oettinger că și România este o „țară neguvernabilă”, Băsescu răspunde că oficialul UE „poate se crede comisar în Africa, o țară membră neputând fi neguvernabilă”.

„Sigur că avem și probleme cum este corupția, pe care am recunoscut-o dintotdeauna. Dar se pare că aceasta există și în alte țări membre”, afirmă Băsescu, făcând referire la afirmața președintelui CE, Jose Manuel Barroso, că bugetul UE ar putea fi asigurat pe șapte ani cu banii care se pierd prin corupția la nivelul Uniunii într-un singur an.

Șeful statului mai argumentează că România va avea din 2014 pe deplin în vigoare noile coduri penale și civile cu ajutorul cărora se va putea combate corupția mai eficient și mai repede, însă sunt unele succese concrete și în prezent: „Un fost premier condamnat la doi ani de închisoare, un fost ministru al agriculturii la șase ani, un fost ministru de finanțe la cinci ani, dar și alți politicieni condamnați”.

Citește și