Băsescu convoacă un nou referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de membri: „Îmi fac vara sanie și iarna car. Am început să construiesc sania”
Convocarea unui nou referendum cu aceleași întrebări ca în 2009 – Parlament unicameral cu maximum 300 de membri – este în pregătire la Palatul Cotroceni. Anunțul a fost făcut în această seară de președintele Traian Băsescu, care și-a argumentat decizia cu argumentul că Parlamentul ignoră rezultatul referendumului validat în 2009 încălcând, practic Constituția.
Șeful statului spune că a declanșat procedura, dar așteaptă, înainte de a stabili data, prin decret, să vadă care va fi rezultatul procesului de revizuire a Constituției în plen, ce se va întâmpla la Curtea Constituțională cu proiectul noii legi fundamentale și cum vor evolua lucrurile cu legea referendumului, aflată pe masa judecătorilor CCR.
„Aștept niște evoluții. Poate se îndreaptă lucrurile la plen, poate există o decizie a CCR care obligă la respectarea rezultatului referendumului. Dar am vrut să declanșez procedura înainte de vacanța parlamentară. Ca omul gospodar, îmi fac vara sanie și iarna car. Am început să construiesc sania”, s-a justificat președintele.
Convocarea referendumului se poate face după consultarea Parlamentului, care poate da un punct de vedere în termen de 20 de zile. Acesta este însă consultativ și nu poate bloca un referendum.
După ce ieri a criticat modul cum se rescrie Constituția în comisia condusă de Crin Antonescu, Traian Băsescu a ironizat astăzi proiectul USL. „Un înțeles că săptămâna aceasta va fi gata capodopera, urmând să o definitiveze și să o înalțe la cerurul plenul, până la vacanță”, și-a făcut președintele calculele în funcție de parlamentari.
Ce așteaptă Băsescu
„Voi convoca un nou referendum cu două întrebări: dacă românii vor un parlament unicameral și dacă vor un Parlament cu maximum 300 de parlamenatari. Procedura este la început. Eu am declanșat procedura și voi emite decretul funcție de ce se întâmplă în Parlament și la CCR. În așa fel încât să dau posibilitatea românilor să se pronunțe din nou dacă doresc parlament unicameral și cu 300 de parlamentari”, și-a prezentat Băsecu intențiile de a relua practic referendumul din 2009 ignorat de USL cu argumentul că a fost convocat într-un context politic neclar, simultan cu prezidențialele.
Președiuntele a găsit și o justificare: „Este obligația mea de a da șanse ca democrația să se așeze deasupra intereselor politicienilor, în interesul celor 22 de milioane de români, nu al celor 580 de parlamentari. Eu nu mai am interese politice legate de revizuirea Constituției. Privesc lucrurile cu neutralitate și în interesul românilor”, a spus șeful statului
Mutarea politică Unicameral II este însă deocamdeată în fază incipientă, de avertisment. Dacă întrebările sunt pregătite, Băsescu nu a pus pe masă și un calendar. Totul depinde, susține președintele, de cum vor evolua lucrurile în această lună în Parlament și, ulterior la Curtea Constituțională.
Prima condiție: forma proiectului de revizuire. După ce va fi finalizat în Comisia Antonescu, acesta merge la Curtea Constituțională pentru un prim aviz, consultativ. Întors în plen, are nevoie de votul a 2/3 dintre aleși pentru a fi adoptat. USL are însă această majoritate criticată de Băsescu. „Cred că aceasă atitudine a Parlamentului României, a majorității USL nu este compatibilă cu statul de drept și crează un precedent extrem de periculos în care se refuză punerea în aplicare a voinței liber exprimate de popor. Această atitudine a majorității USL nu are nimic comun cu democrația”, a comentat președintele referindu-se la respingerea proiectului său de revizuire bazat pe rezultatul referendumului din 2009.
A doua condiție: decizia finală a Curții Constituționale. Adoptat în plen, proiectul Constituției revizuite este din nou trimis la CCR care se sesizează din oficiu și se pronunță asupra aricolelor modificate. Decizia se ia cu votul a 6 din cei 9 membri ai Curții și este obligatorie pentru Parlament. Astfel, noua Constituție se întoarce în plen și, dacă este cazul, este modificată cu votul a 2/3 dintre aleși.
A treia condiție: legea referendumului. Recent, USL a coborât cvorumul de prezență necesar pentru validarea unui referendum de la 50% la 30%. Legea, atacată de PDL, se află în acest moment pe masa Curții Constituționale, luarea unei decizii fiind programată pentru 26 iunie. Ulterior, însoțită de motivare, decizia se publică în Monitorul Oficial și legea fie este retrimisă în parlament, dacă este neconstituțională, fie, dacă respectă Constituția, merge la Cotroceni pentru a fi promulgată în maximum 10 zile.
Această ultimă condiție a fost pusă de Băsescu pentru a nu semna decretul, dacă este cazulo, decât după reducerea cvorumului. În acest fel, referendumul reeditat după cel din 2009 are de două ori mai multe șanse de a fi validat, fiind necesară prezența a numai 5,4 milioane de alegători, față de 9 milioane în prezent. „Voi emite decretul și în funcție de legea referendumului. Dacă cvorumul se va modifica, îl voi emite ca acest referendum să beneficieze și el de acest cvorum de 30%”, a spus președintele adăugând că a dorit însă să lanseze procedura „când parlamentarii sunt la serviciu”
„Nu am ce să îi reproșez premierului”
În linia coabitării, Traian Băsescu a evitat să pună deciziile Parlamentului care l-au nemulțumit în spatele premierului Victor Ponta. Șeful statului spune că a vorbit cu prim-ministrul care l-a „pus la curent”, dar pe care nu îl poate convinge „decât cu pârgiile constituțoionale” să se despartă de varianta de revizuire a lui Crin Antonescu.
„Cu premierul am avut discuții și m-a pus la curent cu ce s-a stabilit între domnia sa și domnul Crin Antonescu. Nu am ce să-i reproșez. Au o majoritate de 70%, eu nu am cum să îi conving, decât cu pârgiile constituțoionale”, a ssusținut Băsescu.
Întrebat ce va face dacă Parlamentul va reitera atutudinea adoptată în prezent și nu va include nici rezultatele noului referendum în procesul de revizuire, Băsecu a fost evaziv. „Dacă nu vor ține cont de rezultat, desființăm alineatul care spune că România este stat de drept”, a spus el, amintind că „de lucrul acesta ne întreabvă fiecare partener extern”.
Ieșirea lui Băsescu a fost precedată ieri de o avalanșă de critici la adresa proiectului noii Constituții a apărut la ceremonia de depunere a jurământului de cei trei noi judecători ai Curții Constituționale, la Palatul Cotroceni, în prezența lui Antonescu, singurul căruia Băsescu a evitat de altfel să îi strângă mâna în fața camerelor de luat vederi.
„Ceea ce se face în momentul de față nu are decât rostul de a complica funcționarea statului”, a spus Băsescu, reproșând pe de o parte ignorarea rezultatelor referendumului din 2009, pe de altă parte că intră în detalii legate de familie sau de convocarea unui referendum, care nu ar trebui să se regăsească în legea fundamentală.
La aceeași ceremonie a venit și avertismentul reacției: „Cu certitudine voi reacționa decent, în spiritul Constituției, dar vor reacționa la neluarea în considerație a referendumului din 2009”.