Băsescu: Dacă era ceva de adoptat prin OUG era grațierea și nu modificarea Codurilor Penale
„Vin în Parlament. Aici lucrurile vor fi dezbătute altfel. Dacă era ceva de adoptat prin OUG era grațierea. De ce? Și nu modificarea Codurilor Penale. De ce? Pentru că trimisă în Parlament (n.r – legea) va avea un proces destul de lung, de două – trei luni. În acest interval, infractori specialiști pot acționa deliberat să comită fraude pentru că știu că, la finalul procesului parlamentar, fapta va fi grațiată. Pe vremuri, decretele de grațiere se dădeau într-o noapte și a doua zi de dimineață se afla exact pentru a preveni utilizarea de către infractorii specialiști a articolelor din Codul Penal, care urmau să fie grațiate, în comiterea de infracțiuni despre care infractorii știau că nu o să fie pedepsiți”, a declarat, miercuri, la Parlament, președintele PMP, Traian Băsescu.
În viziunea sa, „definiția abuzului în serviciu din actualul Cod Penal trebuie adusă la exigențele pe care le-a fixat CCR”.
„Adică abuzul în serviciu să fie definit de o încălcare voită a legii. Altfel, rămânem într-o zonă a arbitrariului (…) În realitate, abuzul în serviciu trebuie să meargă pe definiția din Convenția de luptă împotriva corupției de la New York”, a punctat Băsescu.
În ceea ce privește plecarea sa de la conducerea PMP, Traian Băsescu a declarat că nu demisionează de la conducerea partidului și că este vorba despre o predare graduală a ștafetei, afirmând că pentru șefia PMP va căuta un politician ca el, potrivit Mediafax.
„Am înțeles că unii în presă mi-au anunțat demisia. Vă rog sa luati mesajul de pe Facebook și să constatați că vorbesc despre o predare graduală a atribuțiunilor și de pregătirea partidului pentru alegerile din 2019 și 2020”, a afirmat președintele PMP.
Băsescu a precizat că le-a comunicat președinților executivi ai PMP de acum o lună că la începerea sesiunii parlamentare, vor începe ”un proces de tranziție gradual” care va consta în analiza alegerilor, deciziii de înlocuire în conducerea organizațiilor cu rezultate slabe, alegeri în teritoriu, congres.
Traian Băsescu a adăugat că ar vrea ca procesul de tranziție să se încheie în luna iunie, dar având în vedere modului în care decurg lucrurile într-un partid este foarte posibil ca tranziția să fie încheiată în septembrie, cu congresul pentru preluarea ștafetei de altă generație de politicieni.
”Bănuiesc că nu mă mai vede nimeni candidând prin 2019 la europarlamentare sau prin 2020 la Parlamentul Românie”, a comentat fostul șef de stat.
Întrebat cine este cel mai potrivit să preia șefia PMP, Traian Băsescu a afirmat că partidul va decide.
Liderul PMP și-a reconsiderat poziția, la finalul conferinței de presă, afirmând râzând: ”O să mai caut unul ca mine!”.
Marți, fostul președinte Traian Băsescu scria, într-o postare pe Facebook, că și-a încheiat mandatul în funcția de președinte al PMP și va declanșa imediat procedurile de predare a ștafetei, susținând că va rămâne simplu senator.
„Sincer cred că mi-am atins obiectivul politic de a crea un partid nou și mi-am încheiat și misiunea politică în fruntea Partidului Mișcarea Populară. În 2014 Partidul Mișcarea Populară a reușit să intre în Parlamentul European. La legislativele din 2016 Partidul Mișcarea Populară a reușit să intre în Parlamentul României . Există o osatură sănătoasă a partidului, pe care o nouă generație de politicieni să poate să construiască un partid puternic. Eu consider că de azi, începând cu reluarea lucrărilor Parlamentului, mi-am încheiat mandatul în funcția de președinte al PMP și voi declanșa imediat procedurile de predare a ștafetei către cei care trebuie să preia responsabilitatea evoluției partidului. Să avem zile bune”, a scris fostul președinte Traian Băsescu pe Facebook.