Băsescu: Dacă vrem să nu devenim țară de mâna a doua, avem obligația să trecem la euro în 2019
„Pe toate posturile tv, în toate ziarele și pe toate radiourile, o adunătură de politruci impostori-incompetenți, țipă indignată precum că „ticăloșii” fac o Europă cu două viteze. Ei „plâng”de grija poporului român și a țărișoarei care va fi marginalizată. Ba mai mult, cer solidarizarea urgentă cu antieuropenii pretențioși și plini de țâfnă ai Grupului de la Vișegrad. Unul însă nu suflă o vorbă despre ce avem de făcut pentru a nu fi țară de categoria a doua”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.
În acest context, Băsescu a subliniat faptul că România trebuie să adere la zona euro în 2019, fiind „soluția corectă”.
„Dacă vrem să nu devenim țară satelit, țară de mâna a doua, avem obligația să intrăm în Eurozonă în 2019. Apartenența la Euro este principalul criteriu de împărțire în categorii. De altfel, este și o obligație din Tratatul de Aderare. Avem datoria să valorificăm urgent actualele criterii de intrare în Eurozonă pentru că foarte curând acestea se pot schimba devenind mult mai dificil de îndeplinit”, a adăugat fostul șef de stat.
Referindu-se la reacțiile clasei politice de la București, după planul de reformare a Uniunii Europene, anunțat de președintele Jean-Claude Juncker, Băsescu a precizat că „lozinci de genul „respingem discriminarea în interiorul UE” sau „nu acceptăm o Europă cu două categorii de state” sunt doar pentru consum intern” și că „nimeni nu se va împiedica de ele”.
„În concluzie, nu Germania, Franța, Italia sau Olanda ne vor spune dacă suntem țară de prima categorie sau de a doua, ci vom decide noi dacă trecem sau nu la Euro”, a mai scris Băsescu.
Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat, într-un interviu publicat luni în mai multe cotidiane europene, citat de Le Figaro, că „nu există o alternativă la o Uniune Europeană cu mai multe viteze pentru a evita dezintegrarea acesteia”.
„Europa celor 27 nu mai poate fi Europa uniformă a celor 27. Timp de mulți ani, această idee a unei Europe diferențiate, cu viteze diferite, cu ritmuri distincte de a progresa a generat multă rezistență. Însă astăzi, aceasta este o idee care se impune. În caz contrar, Europa este cea care va exploda”, a declarat Hollande.
Întrebat dacă nu există vreo alternativă la această Europă cu mai multe viteze, Francois Hollande a răspuns: „Nu. Fie facem lucrurile în mod diferit, fie nu le vom mai face împreună”.
„În viitor va exista un pact comun, o piață internă cu o monedă unică pentru unii. Însă pe această bază va fi posibil, pentru statele membre care vor, să meargă mai departe în ceea ce privește domeniul apărării, al armonizării fiscale sau sociale, mai departe în ceea ce privește cercetarea, cultura, tineretul”, a mai spus Hollande.
Comisia Europeană a adoptat, recent, un plan de reformare a Uniunii Europene, președintele Jean-Claude Juncker prezentând cinci posibile direcții ale Blocului comunitar, axate pe o cooperare a țărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piața unică, pe apărare și securitate.