Întrebat, sâmbătă seară, la Arad, de corespondentul MEDIAFAX, despre amenințarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, președintele Traian Băsescu a spus că acesta „era nervos”.
„Cred că era nervos și a vorbit gura fără el. La Rogozin nu-i nimic de mirare din punctul ăsta de vedere”, a răspuns Băsescu.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunțat sâmbătă că a revenit la Moscova, din Republica Moldova, în pofida faptului că avionul său a fost obligat de către avioane ucrainene de interceptare să se se întoarcă din drum, la Chișinău, potrivit agenției ruse Itar-Tass.
„Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum”, a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.
Câteva minute mai târziu, Rogozin a continuat, în alt mesaj, „dar industria apărării are propriile trasee. Am ajuns la Moscova. Iar junta (de la Kiev) a rămas în urmă”.
Pentru a-și demonstra afirmațiile, Rogozin a postat o fotografie în care apare în fața clădirii Aeroportului Domodedova de la Moscova.
Ambasada Rusiei la Chișinău a declarat pentru agenția Itar-Tass că Rogozin probabil că a călătorit către Rusia cu un „zbor obișnuit” și că nu se afla în avionul interceptat în spațiul aerian al Ucrainei.
Anterior vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat România că nu i-a permis avionului său, la solicitarea Statelor Unite, să se întoarcă la Moscova prin spațiul aerian românesc, în drum dinspre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziștilor.
„La solicitarea Statelor Unite, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria.
„Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, adăuga Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.
Ministerul român de Externe a reacționat sâmbătă imediat, apreciind că amenințarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezintă „o declarație foarte gravă”, și a solicitat autorităților de la Moscova să precizeze public dacă afirmațiile citate reprezintă poziția oficială față de România.
În contextul crizei din Ucraina, Dmitri Rogozin a făcut mai multe declarații privind regiunea transnistreană, asigurând în special că Rusia va acorda o atenție sporită în ceea ce privește drepturile etnicilor ruși din regiune.
Autoritățile de la Tiraspol au lansat o campanie de strângere de semnături pentru recunoașterea independenței Transnistriei, în contextul unor declarații ale președintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora locuitorii din stânga Nistrului trebuie să-și decidă singuri viitorul.
Campania a fost inițiată la 22 aprilie, cu susținerea Uniunii comunităților ruse din Transnistria, și urma să se încheie la 9 mai, când la Tiraspol a avut loc o paradă cu ocazia Zilei Victoriei. Cu acest prilej, liderul separatist transnistrean Evgheni Șevciuk a anunțat că-i va înmâna petiția vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care, la rândul său, o va transmite președintelui Vladimir Putin, potrivit agenției Tiras.