Băsescu, despre „eșecul jenant” al lui Iohannis privind flota Mării Negre

Publicat: 17 06. 2016, 10:20

„Eșec jenant la Sofia. Președintele Iohannis a plecat la Sofia având ca obiectiv să obțină oficial acordul Bulgariei pentru a se crea o Flotă NATO (România, Bulgaria, Turcia) la Marea Neagră. Cum a fost posibil ca Președintele Iohannis să plece la Sofia cu un obiectiv anunțat, iar la Sofia să primească un refuz public de la bulgari?! Cum au pregătit MAE, MApN, consilierii președintelui obținerea acordului Bulgariei? De ce SIE nu l-a prevenit pe Președinte? Domnul Președinte Iohannis a fost victima unor incompetenți și a creat un eveniment politic negativ, greu de surmontat din punct de vedere al credibilității în interiorul NATO, dar și în interiorul UE. Un Președintele nu face o vizită bilaterală pentru a fi refuzat de parteneri, ci o face doar în momentul în care înțelegerea este negociată până la detaliu, iar rostul vizitei este acela de a valida și parafa înțelegerea. Altfel, Președintele este penibil. În mod normal, la această oră, Lazăr Comănescu, Mihnea Motoc, Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, și consilierii de politică externă și cel de securitate națională nu trebuiau să mai fie în funcții”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Proiectul unei flote navale multinaționale sub egida NATO la Marea Neagră, inițiată de cele trei state riverane aliate, România, Bulgaria și Turcia, menită să descurajeze eventualele agresiuni ale Rusiei în regiune, se află pe agenda publică a României încă din luna ianuarie 2016, fiind un obiectiv asumat de Ministerul Apărării Naționale și susținut în discursuri publice de partenerul strategic al României, SUA.

De altfel, în repetate rânduri au apărut public semnale din partea MApN că acest obiectiv este susținut activ la reuniunile ministeriale ale NATO, urmând să fie pus pe agenda summit-ului NATO de la Varșovia, din iulie.

Plecat la Sofia, Klaus Iohannis s-a izbit însă de un refuz categoric al Bulgariei, care s-a declarat împotriva unui proiect „îndreptat împotriva” cuiva. Rusia și-a exprimat de asemenea dezacordul, bulgarii fiind o țară care depinde aproape 100% de gazul importat din Rusia.