Prima pagină » Știri politice » Băsescu, despre legea securității cibernetice: „Poate preveni atacuri cibernetice și teroriste. Trebuie avută însă grija mare cum se face controlul serviciilor”

Băsescu, despre legea securității cibernetice: „Poate preveni atacuri cibernetice și teroriste. Trebuie avută însă grija mare cum se face controlul serviciilor”

Băsescu, despre legea securității cibernetice: „Poate preveni atacuri cibernetice și teroriste. Trebuie avută însă grija mare cum se face controlul serviciilor
Președintele Traian Băsescu susține că legea securității cibernetice, potrivit căreia serviciile secrete primesc liber acces, fără mandat, la datele stocate de furnizorii de internet și telefonie, este o măsură care poate preveni atacurile cibernetice și teroriste la adresa României.

„Am convingerea că ultima legislație care vizează punerea la îndemâna la serviciile de informații a accesului la internet  și un control al operatorilor pe cartele pre pay este o măsură care poate preveni atacuri cibernetice și teroriste la adresa României”, a spus șeful statului. El a adăugat însă că „trebuie avută mare grijă” la modul cum se face controlul serviciilor pentru ca „niciodată nimănui să nu-i treacă prin cap să ajungă la abuzuri”.

Întrebat dacă ar fi promulgat legea, șeful statului a răspuns: „Nu știu ce scrie, dar am atenționat în expunere că trebuie să existe un control pe accesul structurilor de securitate în bazele de date ale operatorilor. Trebuie să existe un control judecătoresc”.

Gândul a scris vineri că Senatul a adoptat legea securității cibernetice a României, care prevede printre altele ca toți deținătorii de infrastructuri cibernetice (rețele de comunicații electronice și telefonice) să permită accesul la datele stocate, despre utilizatorii acestor rețele, serviciilor secrete și autorităților cu atribuții în siguranța națională. Aceste autorități nu au nevoie de un mandat emis de o instanță, așa cum se procedează de obicei în astfel de cazuri, ci doar de o „solicitare motivată”, despre care legea nu dă detalii. Legea este inițiată de Guvern, în condițiile în care recent Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile a două legi, printre care și cea privind stocarea datelor utilizatorilor de rețele de comunicații, de către furnizori, pe o perioadă de 6 luni. 

 

Autor

Citește și