Băsescu, despre noua Constituție: Să fie la fel de bine gândită ca cea din 1923

Publicat: 09 08. 2013, 19:58
Actualizat: 09 08. 2013, 19:58

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Constanța, după ce a vizitat expoziția dedicată Regelui Ferdinand I, că noua Constituție trebuie să fie „la fel de bine gândită ca cea din 1923”, susținând că aceea „a fost una dintre cele mai moderne constituții din lume”.

„Asta a fost una dintre cele mai moderne constituții din lume (n.r.- Constituția din 1923). În baza acestei constituții și a modului cum funcționa statul român în perioada de după intrarea constituției în vigoare, România a fost una din cele mai stabile țări din punct de vedere economic, cele mai stabile din lume, nu din Europa”, a spus Traian Băsescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat de jurnaliști ce ar trebui să păstreze noua Constituție din cea din 1923, șeful statului a răspuns: „Principiile sănătoase de funcționare a statului. (…) Să fie la fel de bine gândită ca cea din 1923”.

De asemenea, Traian Băsescu a spus că expoziția reprezintă „o parte glorioasă a istoriei noastre”.

„Am văzut multe din exponate la muzeu (n.r. – Muzeul Cotroceni), dar îmi pare bine că au fost aduse aici, la bordul navei. Le văd echipajele de pe navele flotei mâine (n.r. – sâmbătă), pentru că sunt parte din istoria noastră și parte de istorie pe care 50 de ani am negat-o, așa am fost învățați în comunism, dar a fost o parte glorioasă a istoriei noastre”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă expoziția reprezintă o șansă pentru tinerii care au uitat această parte a istoriei, președintele Băsescu a spus: „Ei nu au ce să uite, pentru că nu le-a spus nimeni. Abia la școală au început să învețe câte ceva, dar sunt cei din generația mea, care nu au învățat la școală, nu știu propria istorie și nu știu foarte multe despre un cap încoronat, care a făcut servicii extraordinare României. Și ce mă impresionează în perioada lui Ferdinand I – curajul, știe că are o armată slab înarmată și totuși a avut curaj, din calcul politic, probabil susținut cu idei de Regina Maria, nu spun că nu, dar el era șeful statului, și și-a asumat intrarea în război cu o armată nu grozav pregătită. A rezistat și nu și-a luat trăistuța să fugă, în timp ce s-a refugiat cu guvernul în Moldova și a dat marea bătălie de la Mărăști, Mărășești, Oituz. Și a mai făcut ceva, s-a întors în fruntea armatelor de la Budapesta”.

Totodată, întrebat dacă îi sfătuiește pe tineri să vină să vadă expoziția, Băsescu a răspuns: „Cu siguranță”.

„Cred că ideea expoziției aici nu a fost luată neapărat de începerea unui an Ferdinand I, pentru că la anul se împlinesc 100 de ani, acum sunt 99 de ani, pe 10 octombrie, de la încoronarea lui Ferdinand, dar cred că expoziția a fost adusă acolo unde vin oamenii vara, pe litoral, ceea ce le va ușura posibilitatea de a o vizita, pentru că Mamaia e la doi pași, Eforie e la doi pași, se poate vizita”, a adăugat Băsescu.

Chestionat dacă va veni de Ziua Marinei la Constanța, șeful statului a spus: „Știu sigur unde mă duc, dar nu vă spun”.

După ce semnat în cartea de onoare a expoziției, Băsescu a plecat din Portul Militar Constanța.

Traian Băsescu a ajuns, vineri, în jurul orei 18.00, la Constanța, pentru a participa la vernisajul expoziției dedicate Regelui Ferdinand I al României, la bordul Fregatei „Regele Ferdinand”, el fiind întâmpinat de Garda de Onoare care a intonat imnul de stat.