Prima pagină » Știri politice » Băsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu știu ce-i democrația; după ei, n-ai voie să vorbești

Băsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu știu ce-i democrația; după ei, n-ai voie să vorbești

Băsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu știu ce-i democrația; după ei, n-ai voie să vorbești
Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând unei întrebări privitoare la plângerea penală depusă la adresa sa și altor membri PDL de către USL, că "oamenii aceștia nu știu ce-i democrația"

 Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, răspunzând unei întrebări privitoare la plângerea penală depusă la adresa sa și altor membri PDL de către USL, că „oamenii aceștia nu știu ce-i democrația”

Traian Băsescu a fost întrebat, într-un interviu la RRA, despre faptul că USL a depus o plângere penală împotriva a 15 persoane, între care și președintele suspendat, un motiv invocat fiind că ar fi „manipulat într-o manieră grosolană” mass-media internă și internațională.

„Ar trebui să îmi spună un singur ziarist străin cu care eu am vorbit sau un singur ziarist român cu care eu am vorbit, înainte să facă asta. Însă, în mod categoric, oamenii aceștia nu știu ce-i democrația. După ei, n-ai voie să vorbești”, a afirmat Băsescu.

El a mai spus în emisiunea RRA că „oamenii ăștia” de la USL fac rău românilor deoarece România riscă să fie sancționată pentru neîndeplinirea criteriilor politice de apartenență la UE prin limitarea dreptului la liberă circulație în spațiul european. „Marea problemă este că atunci când nu mai îndeplinești criteriile politice riști să nu mai poți să circuli liber în Europa. Ponta va circula și cu parlamentarii și cu Antonescu, pentru că vor avea pașaport diplomatic, dar românii și-au dobândit dreptul de a circula liber în Europa, de a munci în Europa, tinerii să-nvețe în universități din Uniunea Europeană”, a spus Băsescu.

El a adăugat că liderii USL ar trebui să își recunoască responsabilitatea în decredibilizarea țării. „Oamenii aceștia trebuie să fie responsabili. Au dat cu piciorul la opt ani de muncă migăloasă în construcția credibilității României ca stat de drept”, a mai afirmat Băsescu.

USL a depus, joi, la Parchetul ÎCCJ, plângere penală împotriva președintelui suspendat Traian Băsescu și a altor 14 persoane, pentru „răspândire de informații false”, pentru „defăimarea” țării și a națiunii și pentru „periclitarea siguranței economiei naționale și a stabilității monedei”.

„Aceasta este plângerea penală pe care USL, prin grupurile parlamentare din Camera Deputaților, a depus-o azi sub nr. 13098 la Parchetul pe lângă ÎCCJ, prin care se cere începerea urmăririi penale împotriva a 15 persoane: Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Nicușor Păduraru, Ioan Oltean, Sebastian Lăzăroiu, Andreea Paul”, a precizat, joi, președintele interimar al PNL București, Eugen Nicolăescu.

Nicolăescu a susținut că cele 15 persoane împotriva cărora s-a depus plângerea penală „au săvârșit fapte de denigrare și de răspândire de informații false printr-o manipulare grosolană a opiniei publice, a organismelor europene și internaționale, a partenerilor interguvernamentali, a mediului public, a mass-media internațională și internă și a personalităților europene cu privire la situația din România”.

Nicolăescu a menționat că persoanele respective „au făcut afirmații referitoare la «o lovitură de stat», el referindu-se aici la Traian Băsescu, Emil Boc, Monica Macovei, M.R.Ungureanu, dar și la o așa-zisă mineriadă, la distrugerea statului de drept, la acapararea justiției, la schimbarea procurorilor șefi de la Parchetul General și DNA, la suprimarea funcționării unor instituții fundamentale, la răsturnarea democrației.

Nicolăescu a adăugat că aceste persoane „au încălcat grav Constituția, respectiv articolul 30 alineatul 7”, care interzice defăimarea țării și a națiunii.

„Declarațiile publice au dus la împiedicarea activității autorităților publice române prin intimidarea lor și supunerea lor presiunii internaționale, având drept consecință crearea stării de pericol pentru economia națională. S-a periclitat siguranța economiei naționale, stabilitatea monedei, siguranța statului, credibilitatea țării și încrederea investitorilor în România”, a acuzat Nicolăescu.