Băsescu, după Consiliul European: România a fost acceptată în Uniunea bancară

Publicat: 19 10. 2012, 20:04
Actualizat: 19 03. 2015, 08:22

România va fi parte a Uniunii bancare, reglementările mecanismului unic de supraveghere a băncilor urmând să se stabilească pnă la sfârșitul anului, a anunțat președintele Traian Băsescu, după Consiliul European. „Ceea ce ne-am propus, și anume să avem acces la Uniunea bancară, s-a întâmplat prin concluziile de astăzi”, a spus Băsescu, după summitul de la Bruxelles.

Potrivit șefului statului, „problema este legată de supravegherea tuturor băncilor din zona euro, dar și din zona non-euro, pentru statele non-euro care optează pentru a face parte din acest sistem”, Ministerul de Finanțe și Banca Națională urmând să negocieze aceste aspecte până la 1 ianuarie 2013. „De la 1 ianuarie 2013, începe procesul de implementare a acestor reglementări și ele nu vor ocoli niciun fel de bancă, nici bancă mare, nici bancă mai mică”, a spus Băsescu. În principiu, de supraveghere se va ocupa BNR, „dar, oricând, inspectorii BCE-ului se pot adresa direct băncilor, sărind peste BNR”, a adăugat Băsescu.

Legat de Uniunea economică și monetară în ansamblu, Băsecu a comentat că „procesul de integrare se accelerază aproape galopant, în mod deosebit statele membre ale zonei euro ajungând la concluzia că, fără o integrare puternică și rapidă, Uniunea Europeană nu poate să depășească nici criza și nici nu poate să-și mențină competitivitatea”.

La Consiliul European din 18+19 octombrie, s-a convenit, de asemenea, crearea unui buget al zonei euro. „Acest lucru nu afectează bugetul Uniunii Europene, cadrul financiar multianual nu este afectat”, a mai spus Băsescu.