Băsescu, după descinderea lui Ponta la Patriarhie: „Preafericitul Daniel este un tip foarte pragmatic, are nevoie de bani”

Publicat: 01 05. 2014, 16:25

Președintele Traian Băsescu a comentat, joi, despre întâlnirea premierului Victor Ponta cu Patriarhul Daniel, că este clar că se încearcă apropierea preoților de partide și a arătat că Preafericitul este „un tip foarte pragmatic”, care are nevoie de bani să își termine Catedrala.

Traian Băsescu a spus, la B1, că a avut o discuție cu Patriarhul Daniel, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni de marți, în care a decorat mai mulți prelați.

Întrebat dacă au vorbit despre implicarea Bisericii în politică, Traian Băsescu a răspuns: „Nu i-am spus, că nu poți să-i ceri Preafericitului, asta e abordarea. Dar știu cum a procedat în alte situații, și când era Mitropolit al Moldovei, și de când este Patriarh și nu a lăsat Biserica să se implice sau nu a stimulat Biserica să se implice și a atenționat întotdeauna înainte de campanie preoții, să nu se implice. Că s-au implicat, e altă socoteală”.

Președintele a continuat: „Pe de altă parte, Preafericitul este un tip foarte pragmatic. Adică are nevoie de bani să își termine Catedrala Mântuirii Neamului, se zbate pentru mase, să aibă bună relație cu majoritatea. Este clar că se încearcă apropierea preoților de partide, însă eu cred că marea majoritate vor rămâne deasupra bătăliei politice”.

Șeful statului a explicat că acțiunea de la Palatul Cotroceni, de decorare a mai multor prelați, a fost planificată de mult.

„Nu a fost contrareacție (la întâlnirea premierului Ponta cu Patriarhul Daniel – n.r.), pentru că era de mult planificată”, a declarat Traian Băsescu, precizând că a decorat mitropoliții și episcopii din străinătate.

Premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că s-a întâlnit, luni, cu Patriarhul Daniel, alături de ceilalți lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, dar și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fără a divulga subiectul discuției.

Întrebat dacă s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, Ponta a răspuns negativ.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la rândul său pentru MEDIAFAX că întâlnirea de la Patriarhie face parte dintr-o tradiție în care Patriarhul invită oficialități, inclusiv pe guvernatorul băncii centrale, „la o masă după Paște”.

Potrivit consilierului, guvernatorul Mugur Isărescu este invitat permanent la această reuniune, mai ales că BNR a fost cea care, când legea îi permitea, a finanțat refacerea clădirii Patriarhiei.

Vasilescu a adăugat că și el a participat la o astfel de reuniune, în perioada fostului Patriarh Teoctist.

În urmă cu o lună, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că totalul costului aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roșu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri și uși, este de aproximativ 80 de milioane de euro.

Referitor la graficul de execuție a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiași an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite și contribuții sociale la salariile lucrătorilor de pe șantierul catedralei, TVA, acciză și alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Viitoarea catedrală patriarhală este construită din donații și cu sprijin financiar de la bugetul de stat și bugetele locale.

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaște caracterul național al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult și reprezentativ pentru credința majorității poporului român, care, la ultimul recensământ al populației din anul 2011, și-a declarat apartenența la Biserica Ortodoxă Română în proporție de 86 la sută, arată Patriarhia.

Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale.