Prima pagină » Știri politice » Băsescu, față cu o nouă reevaluare. Iulian Buga, propus ambasador în USA, a fost respins în 2007. Geoană: „Ne poate ajuta cu Visa Waiver”

Băsescu, față cu o nouă reevaluare. Iulian Buga, propus ambasador în USA, a fost respins în 2007. Geoană: „Ne poate ajuta cu Visa Waiver”

Băsescu, față cu o nouă reevaluare. Iulian Buga, propus ambasador în USA, a fost respins în 2007. Geoană:
Diplomatul Iulian Buga, avansat Președinției de către Ministerul de Externe pentru postul de ambadasor la Washington, are, potrivit surselor gândul, și acordul președintelui Traian Băsescu pentru a ocupa acest post. Buga intră astfel în linie dreaptă pentru ambasada României în SUA după ce, în urmă cu șase ani, acesta a fost respins de Băsescu.

Diplomatul Iulian Buga, avansat Președinției de către Ministerul de Externe pentru postul de ambadasor la Washington, are, potrivit surselor gândul, și acordul președintelui Traian Băsescu pentru a ocupa acest post. Buga intră astfel în linie dreaptă pentru ambasada României în SUA după ce, în urmă cu șase ani, acesta a fost respins de Băsescu.

Candidatura lui Buga i-a fost înaintată lui Băsescu, în iunie 2007, de către liberalul Adrian Cioroianu, ministru de Externe la acea vreme. Nu a fost însă acceptată de șeful statului.

În 2003, acesta fusese personajul principal într-un scandal pe axa Haga-București după ce a cerut MAE „contracararea” unui ziarist olandez, corespondent în Europa de Est, descris într-o sinteză oficială trimisă în Centrală drept un „pericol” pentru imaginea României în Olanda.

Ministrul de atunci, Adrian Cioroianu, susține că episodul respingerii lui Buga nu ar avea însă legătură cu „calitățile sau defectele acestuia”. „Nu pot să vă spun de ce a fost refuzată numirea, dar vă asigur că situația refuzului de atunci are o explicație care nu implică deloc calitățile sau defectele domnului Buga„, a explicat pentru gândul fostul ministru liberal de Externe, arătând că nu este la curent cu episodul care a produs scandalul mediatic din 2003.

Scandalul din 2003 – ziaristul care trebuia „contracarat”, la „o discuție” la Interne

Totul a pornit, la momentul respectiv, după ce jurnalistul Olaf Tempelman a publicat în cotidianul olandez „De Volkskrant” un articol despre Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR). În text, erau consemnate comentariile critice a trei persoane implicate: Dennis Deletant, profesor în străinătate și specialist în cultură și civilizatie românească, Coen Stork, fost ambasador al Olandei în România și istoricul Marius Oprea. Tonul critic a stârnit imediat reacția Ambasadei României la Haga care a trimis la MAE o sinteză a textului de presă alături de o serie de măsuri care ar fi trebuit luate pentru a asigura „un pus de echilibru” în articolele semnate de ziaristul olandez.

Nota era semnată de ambasadorul Iulian Buga și a fost publicată inclusiv pe site-ul Guvernului la acea vreme. Nemulțumirea? „Articolul se înscrie, ca orientare, în tiparul publicistic caracteristic corespondențelor lui Olaf Tempelman – materiale cu tentă critică, dificil de contracarat, care imprimă cititorului o imagine negativă asupra evoluțiilor din cadrul societății românești (…) Tematica abordată, de această dată, de Olaf Tempelman îi poate oferi acestuia un teren fertil și pentru viitor atât prin prisma dificultăților administrative cu care se confruntă activitatea Institutului, cât și din aceea a domeniului de activitate al IRIR – investigarea perioadei comuniste și a activității represive a Securității”, se temea ambasadorul României. La scurt timp, jurnalistul a fost chemat la Ministerul de Interne pentru „o discuție”, Tempelman catalogând ulterior aceste practici ca „reflex comunist”.

Cioroianu: „E unul dintre cei mai muncitori oameni pe care i-am întâlnit”

Adrian Cioroianu spune însă că acest episod nu îi este cunoscut: „N-am auzit de acest episod”. În schimb, asigură că Iulian Buga „va face față la Washington”.

„E un diplomat de carieră în care am toată încrederea. E unul dintre cei mai muncitori oameni pe care i-am întâlnit, înțelege importanța parteneriatelor pe care România le are și sunt convins că va face față la Washington”, spune fostul ministru de Externe, garantând că respingerea sa din 2007 pentru același post „nu a avut nimic de-a face, repet, cu calitățile sau defectele domnului Buga”.

După trei luni de contre cu Traian Băsescu în 2007, în urma unei negocieri la sânge, Adrian Cioroianu a renunțat la candidatura lui Iulian Buga, înlocuind-o cu cea a lui Adrian Vierița, propus inițial pentru Londra. În compensație, fostul ambasador în Olanda, Iulian Buga, a primit un post de secretar de stat în MAE, în subordinea lui Cioroianu, pe care l-a păstrat până la instalarea guvernării PSD-PDL. Ulterior, în 2009, în mandatul lui Cristian Diaconescu, a fost propus de MAE pentru postul de la Dublin și, tot prin semnătura președintelui Băsescu, a fost desemnat ambasador în Irlanda.

Geoană: „A făcut sute de kilometri pe holurile Congresului american, ne poate ajuta cu Visa Waiver”

Ca fost ambasador în Statele Unite când Iulian Buga era consul general la Los Angeles, Mircea Geoană crede că „e o alegere bună”. „Pe fond, eu cred că decizia este înțeleaptă. E nevoie de cineva care are experiență americană, contacte, iar Iulian Buga este printre cei care au ani buni de muncă serioasă. S-a ocupat de Congres mulți ani de zile. În contextul actual, nu ne putem permite perioade de rodaj”, crede Geoană, contactat de gândul.

În opinia sa, Buga poate mișca lucrurile, cu contactele pe care și le-a făcut, și pentru adoptarea mai rapidă a legislației legate de ridicarea vizelor. „E un context mult mai amplu, legat de legislație, care n-are legătură cu noi. Mă aștept ca în cursul acestui an măcar într-o Cameră a Congresului american, în Senat, să avem o primă versiune de lege pentru România și pentru Polonia. În felul acesta, poate la anul vom avea și o decizie. În mod sigur, Iulian Buga poate ajuta. Are deja contacte foarte bune în Congres. A făcut sute de kilometri pe holurile Congresului american. Este o alegere foarte bună pe care eu o susțin”, spune Geoană.

Potrivit CV-ului său oficial, Iulian Buga a fost consul general al României la Los Angeles în 1997-1998, între 1994-1997 lucrând pe un post de consilier la Ambasada de la Washington.

Baconschi: „N-aș comenta oportunitatea acestei desemnări”

Ministrul Teodor Baconschi, în subordinea căruia Iulian Buga a reprezentat România la Dublin, este rezervat în a comenta nominalizarea MAE pentru SUA. „Este un diplomat de carieră, a fost la Haga și la Dublin, are experiență diplomatică deja acumulată. Ne cunoaștem, am conlucrat în diverse ipostaze fără niciun fel de sincopă, dar n-aș comenta oportunitatea acestei desemnări”, a spus Baconschi, contactat de gândul.

După acceptul președintelui, numele viitorilor ambasadori vor fi trimise la Parlament, pentru audieri în Comisiile de politică externă. Potrivit președintelui Comsiei din Senat, Petru Filip, primele audieri vor avea loc marți, iar următoarele săptămâna viitoare. Decizia finală aparține însă șefului statului. Potrivit cutumei, înainte de numire, se așteaptă și acordul statului în care se află ambasada.

Alături de Iulian Buga, în Parlament urmează să fie audiați, pentru aviz consultativ, fostul ambasador al României în Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan, nominalizat pentru postul de la Moscova, Vasile Soare, dar și fostul ambasador în Cipru, Andreea Păstârnac, propusă pentru Ambasada României în Israel.

Postul de ambasador al României la Washington este vacant de pe 21 mai, când președintele Traian Băsescu a semnat decretul de rechemare a lui Adrian Cosmin Vierița.

Autor

Citește și