Băsescu i-a chemat la „interviu” pe procurorii din lista lui Ponta

Publicat: 14 05. 2013, 22:40
Actualizat: 21 08. 2015, 01:13

Președintele Traian Băsescu i-a invitat la discuții pe fiecare dintre procurorii avizați pe 10 mai de CSM pentru conducerea Parchetului General, a DNA și a DIICOT. „Interviurile” cu procurorii avansați Consiliului Superior al Magistraturii de premierul Victor Ponta pe 4 aprilie, după discuții cu șeful statului, au loc în contextul în care numirea depinde de semnătura președintelui. Înainte de a-i respinge pe Tiberiu Nițu și Ioan Irimie, pentru aceleași funcții, în ianuarie, Traian Băsescu nu i-a chemat la întâlniri similare.

„Au avut loc întâlniri de evaluare cu o parte dintre ei. Discuțiile vor continua și mâine”, a confirmat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea.

Numele avansat de Ponta pentru Parchetul General este cel al lui Tiberiu Nițu, respins în ianuarie de Traian Băsecu, în timp ce Laura Codruța Kovesi ar urma să fie instalată în fruntea Direcției Naționale Anticorupție.

De asemenea, Alina Bica a fost propusă pentru șefia DIICOT , secondată de Elena Georgiana Hosu, în timp ce ca adjuncți ai procurorului general sunt nominalizați Bodgan Licu și Codruț Olaru, avizați și ei pozitiv de CSM.

Propunerile validate consultativ de CSM au fost trimise de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, la Palatul Cotroceni, încă de vineri. În urmă cu șase luni, când Mona Pinviceru i-a înaintat lui Traian Băsescu același nume pentru parchetul General și pe Ioan Irimie ca nominalizare pentru DNA, președintele nu a avut nicio întâlnire cu cei doi înainte de a-i respinge. Ulterior, șeful statului și-a justificat decizia cu argumentul că dosarele ar fi fost incomplete, neincluzând criteriile de evaluare și un punctaj după care ministrul a făcut selecția inițială.

Două luni mai târziu, Traian Băsescu s-a declarat împotriva procedurii de selecție așa cum a fost convenită de Mona Pivniceru cu Comisia Europeană, pledând pentru asumarea politică a numirilor, de către premier și președinte, având în vedere și expirarea interimatului lui Daniel Morar la Palchetul General.