Băsescu i-a transmis un mesaj de felicitare lui Ilham Aliyev, reales președinte al Azerbaidjanului

Publicat: 10 10. 2013, 19:57
Actualizat: 26 03. 2019, 17:47

Președintele Traian Băsescu a transmis, joi, un mesaj președintelui Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, felicitându-l cu prilejul câștigării alegerilor prezidențiale.

„Doresc să vă adresez sincere felicitări cu prilejul câștigării alegerilor prezidențiale desfășurate în Azerbaidjan. Victoria însemnată pe care ați obținut-o confirmă încrederea electoratului în viziunea și proiectele pe care le-ați desfășurat până în prezent”, se arată în mesajul șefului statului român.

Traian Băsescu îi urează președintelui azer succes în îndeplinirea noilor obiective propuse.

„Vă doresc succes în îndeplinirea noilor obiective pe care vi le propuneți și îmi exprim încrederea că bunele relații de cooperare dintre țările noastre vor continua să se dezvolte în numeroase domenii de interes comun, pentru binele popoarelor noastre”, se mai arată în mesajul președintelui Băsescu.

Actualul președinte azer, Ilham Aliyev, a fost reales în funcție, în urma scrutinului desfășurat miercuri în Azerbaidjan.

Aliev a calificat joi drept un „triumf al democrației” alegerile prezidențiale din această țară din Caucaz pe care le-a câștigat miercuri cu aproape 85% dintre sufragii, asigurându-și al treilea mandat consecutiv, relatează AFP.

„Alegerile prezidențiale din Azerbaidjan au fost un triumf al democrației”, a declarat Aliev, aflat la putere în această fostă republică sovietică de când l-a succedat pe tatăl său, în 2003, într-un mesaj televizat adresat națiunii.

„Faptul că votul a fost liber și transparent este un pas important spre democrație”, a afirmat el.

Aliyev a acumulat aproximativ 84,6% dintre voturi, după numărarea a 98% dintre buletine, potrivit ultimelor rezultate parțiale anunțate de Comisia Electorală Centrală.

Principalul său adversar Jamil Hasanli, candidatul opoziției, totaliza doar 5,5% dintre voturi, potrivit acestor rezultate. Candidatul opoziției a denunțat scrutinul, evocând fraude „masive” și avertizând că nu va recunoaște rezultatele finale.

Rata de participare a fost de 72%, a anunțat Comisia Electorală Centrală, după încheierea scrutinului.