Băsescu îi atacă pe parlamentari la superimunitate: „Ar fi o gravă eroare”
Președintele Traian Băsescu consideră că „o consolidare a imunității parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare”. „Domnul președinte Traian Băsescu atenționează că o consolidare a imunității parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Reacția șefului statului vine după ce liderii USL au formulat o propunere de modificare a statutului senatorilor și deputaților prin care parlamentul se transformă într-o instanță de judecată. Potrivit modificărilor, care au fost transmise, ulterior, și opoziției care nu a participat la discuții, cererile de reținere, arestare și percheziței a unui parlamentar trebuie însoțite de „problele relevante” asupra cărora Comisia juridică trebuie să se pronunțe. Aceleași prevederi sunt valabile și în cazul solicitărilor procurorilor privind începerea urmăririi penale a unui ministru-parlamentar.
Președintele, surprins de intențiile parlamentarilor
Președintele Traian Băsescu s-a declarat surprins și de intenția de a i se transmite proiectul de modificare a legii privind statutul parlamentarului. Șeful statului precizează că nu a primit proiectul și că „ar fi surprins ca acest lucru să se întâmple având în vedere că nu are atribuții legale în acest sens”.
De cealaltă parte, deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, că s-a luat decizia de a-l consulta și pe șeful statului în legătură cu propunerile de modificare a Statului parlamentarilor, el apreciind că Traian Băsescu este „uimit”, probabil, de faptul că se dorește o bună colaborare a instituțiilor. El a precizat însă că nu s-a transmis încă nimic la Cotroceni.
„De ce s-a luat decizia ca să fie informat și domnul președinte și chiar să fie consultat informal, pentru că nu are în atribuții (legiferarea, n.r.)? Sunt modificări care trebuie făcute urgent pentru că avem o problemă cu bugetul. Statutul este o lege, urmează cursul legiferării și promulgării. În promulgare președintele are rolul esențial și el poate să o trimită înapoi pentru a o modifica, dacă el consideră că anumite chestiouni nu sunt corecte și mai are și dreptul de a sesiza CCR. Pentru a preîntâmpina anumite obiecții care duc la aceste întârzieri este foarte bine dacă-l informăm pe domnul președinte pentru a rezolva eventualele obiecții pe care ni le va transmite dacă dorește, informal, anterior promulgării, în așa fel încât să putem fi în vigoare cu legea cât mai rapid”, a spus Nicolicea.