Președintele Traian Băsescu are mână liberă pentru a-i retrage europarlamentarului Laszlo Tokes decorația „Steaua României” primită la 20 de ani de la Revoluție. Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”, din care fac parte Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Șerban Brădișteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea și Ecaterina Andronescu, a decis astăzi să-i înainteze o propunere în acest sens.
Președintele se arată însă mai degrabă rezervat. Planul la Cotroceni este acela ca Băsescu să aștepte raportul Consiliului și apoi să decidă dacă argumentele ar rezista sau nu într-un proces în instanță pentru ca decretul să nu fie din nou anulat, ca în cazul precedent al lui Corneliu Vadim Tudor.
Consiliul de Onoare, pe mai multe voci
Până la răspunsul final al lui Băsescu, explicația decizieide astăzi a Consiliului de Onoare a fost dată de președintele acestuia, academicianul Ionel Haiduic: „Membrul Ordinului, domnul Tokes, a refuzat să discute cu noi, să dialogheze. A trimis avocatul. Noi nu avem ce discuta cu avocatul”.
Întrebat dacă decizia Consiliului îl obligă pe președinte să semneze decretul de retragere a decorației, Haiduc a fost mai degrabă reținut. „Nu putem spune că președintele Băsescu trebuie…”, a încercat să explice președintele Academieri Românie când a fost brusc întrerupt de senatorul PSD Gabriela Firea. „Textul este că decorația se retrage de președinte la propunerea Comisiei. Această propunere există acum”, a inistat Firea asupra faptului că Băsescu nu ar mai avea ce motiv să invoce, adăugând că decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare: 5 voturi pentru, o abținere și o absență.
Un alt senator PSD, Mircea Geoană, a nunanțat însă: „Propunerea noastră e consultativă. Președintele este singurul care are calitatea să o facă și este cel care decide, în cele din urmă, suveran, i-a decizia ultimă”, a spus el.
Băsescu: „N-o să repet cazul Vadim Tudor fără a fi foarte atent”
Potrivit legii, hotărârea Consiliului de Onoare, cu motivarea, urmează să se comunice Cancelariei Ordinelor, cu propunere de retragere a decorației. Decorația este însă retrasă numai dacă ulterior, Cancelaria Ordinelor îi înaintează președintelui României, spre aprobare, un proiect de decret în acest sens.
Deocamdată, semnalul lui Băsescu a fost unul rezervat. „Trebuie să facă un raport argumentat. Nu e suficient să spunem noi, Costin Georgescu, doamna Firea și doamna Crețu am stabilit luăm o decorație dată de președintele României”, a dat președintele, invitat într-un inteviu la B1, de înțeles că nu este în acest moment de aceeași părere cu Consiliul, dominat de membri sau aapropiați ai PSD.
Ca argument, Băsescu a invocat precedentul Vadim Tudor căruia i-a retras decorația, acesta recâștigându-și-o în instanță. „Nu spun că e bine ce a făcut domnul Tokes, dar vă aduceți aminte când am vrut să-i iau Ordinul domnului Vadim Tudor? A atacat în instanță acel decret, pe baza raportului Consiliului și Administrația Prezidențială a pierdut. N-o să repet fără a fi foarte atent. A fost singurul decret în 9 ani de mandat suspendat de la aplicare de către instanță”, s-a justificat Băsescu.
Solicitarea de retragere a decorației lui Tokes după o serie de declarații legate de autonomie la Universitatea de Vară de la Tușnad, a venit inițial de la Victor Ponta. Premierul a fost însă refuzat de președinte pe motiv că cererea nu poate veni decât de la un membru al Ordinului. Inițiativa a fost preluată de europarlamentarul PSD, Corina Crețu și de alți șase Cavaleri ai Ordinului. În aceste condiții, Ordinul Național „Steaua României” s-a întrunit în Adunarea Generală, și-a ales Consiliul de Onoare pentru a îndeplini formalitățile.
Pe 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”. Băsescu s-a declarat „șocat”, însă nu i-a retras, din start, declarația. „M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al revoluției române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, că Transilvania este un obiect de negociere, nu fac decât să dezamăgească, indiferent de ce au făcut în trecutul lor. Nu încetez să evoc această întâmplare pentru că, pentru mine ca șef de stat, a fost un șoc”, a comentat atunci Băsescu.
Citește și Băsescu: Declarația lui Tokes privind protectoratul Ungariei pentru Transilvania a fost un șoc pentru mine