Băsescu îi respinge Parlamentului rolul de cenzor al mandatului pentru Bruxelles
Legea prin care Parlamentul poate adopta „rezoluții” legete de politica europeană și are pârghia de a se pronunța asupra unui mandat de reprezentare a României la Bruxelles emis de Guvern a fost întoarsă de președintele Traian Băsescu de la promulgare. Șeful statului le cere parlamentarilor să rediscute legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene cu argumentul că atribuțiile sale în materie de politică externă sunt practic omise, încălcându-se astfel mai multe decizii ale Curții Constituționale.
Băsescu propune eliminarea articolului prin care Guvernul ar urma să înainteze Parlamentului un mandat de reprezentare la Consiliul European, iar Legislativul să se pronunțe asupra acestuia. Potrivit unei decizii din 2012 a judecătorilor CCR, președintele este reprezentantul României la Consiliul European, Guvernul având doar un rol tehnic. mai exact, președintele atrage atzenția parlamentarilor asupra „existenței a două mandate necorelate între ele, unul al Guvernului, ce poate fi cenzurat de către Parlament și altul al Președintelui României, încredințat Guvernului”.
A doua observație a lui Băsescu se referă la noua atribuție a Parlamentului de a emite „rezoluții” în materie de politică europeană. Formularea a apărut ca urmare a înlocuirii, într-ujn text recdlamat anterior la CRR, a cuvântului „opinii” cu „rezoluții”. „Considerăm că înlocuirea „opiniei” cu „rezoluție”, în condițiile în care acest din urmă termen nu apare în enumerarea de la Art. 67 din Constituție, nu înlătură situația de neconstituționalitate”, arată Băsescu, cerându-le parlamentarilor să pună legea în acord cu decitiile CCR.