Băsescu îl atacă pe Cioloș: „A venit tehnocrat și s-a făcut politruc”
„Bugetul pe 2016 este bugetul lui Victor Ponta. Nu înțeleg care este deosebirea între ce ar fi fãcut Victor Ponta și ce au fãcut tehnocrații. Guvernul a urmat întocmai instrucțiunile PSD și PNL. A fost votat fără amendamente care să schimbe cumva viziunea celor două partide, dar el are două caracteristici extrem de grele. Una este că investițiile sunt de numai 5,1% din PIB, în timp ce comparând cu cel mai greu an de criză, 2010, atunci investițiile au fost 6,8% din PIB”, a spus președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, în cadrul unei conferințe de presă.
A doua nemulțumire a lui Traian Băsescu este legată de deficitul bugetar, acesta precizând că „tehnocrațÃi sunt pregătițÃ să facă orice numai să stea pe scaunele de la Guvern”.
„Dacă anul acesta trebuia să avem un deficit de 1,2%, iată că tehnocrații reușesc să vină la un deficit de 3%, 2,95%. Este o decizie prin care noi îndepărtăm România de atingerea obiectivului de a intra în eurozonă în condițiile în care Europa are tendința de separare a zonei euro de zona noneuro. Ridicolul situației este că vin tehnocrații și vor avea un deficit bugetar mai mare decât au avut politicienii”, a declarat Traian Băsescu într-o conferință de presă la sediul Mișcării Populare.
Întrebat dacă în ciuda criticilor pe care le-a adus la adresa tehnocraților își menține „părerea bună” despre premierul Dacian Cioloș, Băsescu a dat un răspuns ironic. „Părerea de tehnician mi-o mențin, de bun comisar european mi-o mențin, dar din păcate Cioloș a venit tehnician și s-a făcut politruc. Eu dacă aș fi fost chemat ca tehnocrat nu aș fi acceptat să-mi spună partidele: te-am
chemat ca tehnocrat, dar uite condițiile în care te votăm”, a precizat Băsescu.
Mișcarea Populară a votat împotriva bugetului de stat pe 2016.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale pentru 2016. Bugetul de stat a fost adoptat miercuri de Parlament, în procedură de urgență, fără ca deputații și senatorii să aducă mari modificări față de forma înaintată spre dezbatere de Guvern, la sfârșitul săptămânii trecute.
Premierul Dacian Cioloș a precizat că educația, sănătatea și investițiile reprezintă priorități de care a ținut cont la elaborarea proiectului, iar marile constrângeri au fost generate de faptul că Executivul a trebuit să includă în buget măsurile impuse de noul Cod Fiscal și majorările salariale de 10% pentru sectorul bugetar, adoptate de Legislativ înaintea învestirii Cabinetului său. În același timp, o noutate a bugetului de stat a fost eliminarea finanțării proiectelor bisericii.
„Acest guvern a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 și a inclus prevederi importante de relaxarea fiscală și creșterea salarială a personalului bugetar. Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcției bugetare pentru anul 2016 și, așa cum am spus, Guvernul le-a asumat în cunoștință de cauză. Prevederile menționate mai sus nu sunt decloc de neglijat și asta e important să subliniem, acestea totalizând un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei, ținân cont de faptul că veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei”, a declarat premierul Dacian Cioloș, în Parlament, adăugând că acestea „nu se pot compensa” cu creșterea economică, care este estimată la 4% din PIB pentru 2016 și care acoperă circa 9 miliarde lei.