Băsescu îl împinge pe Ponta la un Consiliu la care nu are ce căuta. Oficial UE pentru Gândul: „Aici nu vin premieri, doar miniștri”
Președintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, în care îl mandata să meargă marți la o importantă reuniune europeană la Bruxelles. Reuniunea este importantă, dar reprezentarea este la nivel de miniștri, nu de premieri, după cum au confirmat oficiali europeni pentru gândul. În consecință, oferta președintelui fie a fost o gafă, fie, mult mai plauzibil, o încercare de a-l ridiculiza din nou pe Victor Ponta trimițându-l la un Consiliu mai mic decât cel la care merge Băsescu.
Duminică, în ziua în care îl critica pentru „declarațiile antieuropene și iresponsabile”, președintele Traian Băsescu îi trimitea premierului Victor Ponta o nouă scrisoare în care îl „împuternicea” să meargă și el la Bruxelles. Nu la Consiliul European însă, ci la Consiliul Afaceri Generale al UE, o reuniune la care nu mai vine niciun alt prim-ministru. Mai mult, scaunul pe care, la București, Băsescu i-l oferea duminică lui Ponta îi fusese rezervat, la Bruxelles, ministrului Afacerilor Europene, încă de vineri, a explicat pentru gândul Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al Președinției semestriale cipriote.
„E oarecum rușinos. Băsescu nu cunoaște regulile UE”, s-a răzvrătit Ponta, anunțând că nu va merge la consiliul de rang doi pe care i l-a rezervat președintele. Cu o pseudo-ofertă a răspuns și premierul. Din delegația președintelui la Consiliul European va face parte un singur ministru și acela tehnocrat – Leonard Orban.
Scrisoarea care a declanșat noul conflict a fost însă ascunsă sub preș la Cotroceni. „Nu am mandat să spun nimic despre acest subiect”, declară purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, care, cu o zi înainte, cerea „calm și responsabilitate”.
Singurul precedent: Mario Monti
Ideea trimiterii lui Ponta la Consiliul pentru Afaceri Generale (CAG), reuniune care are loc marți la Bruxelles, având pe agendă pregătirea Consiliului European de joi, a fost avansată de Băsescu, în treacăt și la ieșirea de vineri seara, de la Cotroceni. La acel moment, președintele punea însă două condiții pentru a-l mandata pe Ponta la consiliul de rang doi. Prima: premierul „să vină cu o propunere” în acest sens . A doua: să fie vorba de un mandat „consonant cu viziunea prezidențială”. „Știți că sunt două instituții, Consiliul European și Consiliul. Consiliul este rezervat guvernelor și Consiliul European – șefilor de stat sau de guvern. Deci dacă pentru Consiliu va avea nevoie de un mandat și va veni cu o propunere, cu siguranță i-o voi da, dar va trebui să fie consonant cu viziunea mea”, s-a justificat Băsescu.
De vineri până duminică, atunci când, potrivit surselor gândul, scrisoarea prezidențială a plecat spre Palatul Victoria, Ponta nu i-a mai cerut președintelui niciun fel de mandat. „Singura solicitare pe care premierul i-a făcut-o președintelui a fost cea referitoare la reprezentarea la Consiliul European din 22-23 noiembrie”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al guvernului, Andrei Zaharescu.
În schimb, Ponta a urcat în elicopter și a făcut turul acțiunilor electorale ale USL dându-i înainte cu oportunitatea folosirii dreptului de veto de către România la masa Consiliui European, scenariu ironizat din start de Băsescu: „poate mergea în CAER, dar nu în UE”.
În plus, la momentul „delegării” lui Ponta la CAG, Băsescu știa că prezența lui Orban era deja confirmată la Bruxelles. „Încă de vineri pe lista participanților apare numele ministrului Leonard Orban. Nu am fost anunțați că a intervenit vreo schimbare. La reuniune nu va veni niciun premier, sunt doar miniștri care participă. Până acum, singurul prim-ministru care a dorit să ia parte la aceste consilii a fost Mario Monti (premierul Italiei, n.r.), dar în acest caz a fost vorba de participarea la reuniunea de Afaceri Economice și Financiare, nu la cea de Afaceri Generale”, a explicat pentru gândul Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al Președinției semestriale cipriote, menționând că orice premier își poate anunța prezența la o întâlnire de acest tip, însă în mod uzual participă miniștrii sau secretarii de stat, ca înlocuitori.
Cine sunt „oamenii cu laptop” care merg cu Băsescu la Bruxelles
La ședințele anterioare ale CAG, a mers fie Leonard Orban, fie fostul secretar de stat de la Externe, Luminița Odobescu, transferată recent la Cancelaria premierului. Cei doi vor fi trimișii guvernului și în delegația oficială care îl va însoți pe președinte la negocierile pe bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani.
În lipsa miniștrilor, din stafful lui Băsescu vor face parte și secretarii de stat Achim Irimescu, de la Agricultură, și Gheorghe Gherghina, de la Finanțe.
Absența miniștrilor din delegație a fost anticipată și de Băsescu care, înainte de a-i desemna Ponta delegații, a anunțat că nu are „nevoie de politici”. „Îmi trebuie o echipă de oameni cu laptop și cu bună cunoaștere și înțelegere a ceea ce le cer. Nu e nevoie să mergi cu politici acolo, partea politică vă asigur că sunt capabil să o acopăr, îmi trebuie asistență tehnică”, a spus președintele.