Băsescu îl taxează pe Ponta: „Unii m-au luat în râs. Să nu spună în decembrie că n-am intrat în Schengen din cauza nu știu cărei doamne”

Publicat: 27 03. 2013, 22:21
Actualizat: 21 03. 2015, 23:37

Planul de acțiune pentru intrarea în spațiul Schengen, trimis liderilor USL printr-o scrisoare, luat în răs la București, a fost asumat de Guvern în Consiliul Uniunii Europene, susține președintele Traian Băsescu. Cele opt puncte, între care se numără modificarea statutulkui parlamentarilor, adoptarea unui cod de conduită a aleșilor, dar și înlăturarea din guvern a miniștrilor trimiși în judecată, au fost asumate, potrivit șefului statului, de ministrul de Externe Titus Corlățean, în ultima reuniune a Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles.

„Unii au cam luat-o în râs. Ce n-au înțeles ei când râdeau era că erau concluziile Consiliul Afaceri Generale în care a participat ministrul nostru de externe”, a spus Traian Băsescu la B1, făcând aluzie la premierul Victor Ponta și la liderul PNL Crin Antonescu, care se numără printre adresanți.

Președintele susține că a făcut „planul de acțiune” cu intenția de a-l trimite cancelariilor europene, pentru ca subiectul Schengen să nu fie amânat din nou în decembrie. „Eu mi-am făcut datoria să le propun un plan de acțiune. N-aș vrea ca eventual în decembrie, pentru că nu respectăm concluziile CAG în care Guvernul a fost prezent, n-aș vrea să spună că n-am intrat în Schengen că a fost supărată cine știe ce doamnă prin Europa sau că au fost alegeri nu știu unde. Când tu, prin Guvernul tău, recunoști că ai de făcut vreo opt lucruri, dar faci vreo trei, ți se spune „mai ai cinci, hai să discutăm în aprilie” Dacă ar fi agreat de toți patru, l-am trimite tuturor statelor europene. Nu mai ai de negociat în ziua respectivă”, a spus Băsescu.

În opinia lui Băsescu prima modificare legislativă care ar trebui făcută este articolul din statutul parlamentarilor prin care se cer „probe concludente” pentru încuviințarea arestării sau percheziționării aleșilor. „Singurii care analizează probele sunt magistrații, nu parlamentarii. Dar trebuie să avem legea răspunderii magistraților clar fixată. Judecătorii trebuie să știe – „dacă am făcut un aabuz răspund și eu”. Dacă greșești, de ce să nu existe și răspunderea procurorului? Să le ia banii. 10% pe trei luni”, a comentat Traian Băsescu.

În scrisoarea trimisă luni, Băsescu le propune liderilor majorității un plan de acțiune în 8 puncte având ca prioritate desemnarea procurorilor șefi de parchete.

1. Adoptarea, cu respectarea standardelor legale și morale europene, și punerea efectivă în aplicare a noului Statut al deputaților și senatorilor.
termen: înainte de sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.

2. Adoptarea unui cod de conduită al parlamentarilor.
termen: înainte de sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.

3. Respectarea și executarea hotărârilor judecătorești.
termen: imediat-permanent.

4. Asigurarea protecției adecvate pentru sistemul judiciar și instituțiile anticorupție împotriva presiunilor nejustificate de orice natură.
termen: imediat-permanent.

5. Revocarea membrilor Guvernului care fac obiectul unor acțiuni în instanță pentru fapte penale.
termen: 30 aprilie.

6. Angajarea răspunderii membrilor Parlamentului pentru fapte de încălcare a regimului de integritate.
termen: 30 aprilie.

7. Desemnarea conducerii Parchetului General și a DNA.
termen: imediat.

8. Prevenirea și sancționarea corupției privind achizițiile publice și dezvoltarea rolului ANI în acest domeniu.
termen: 30 aprilie.