„CIA discuta cu Kovesi și Coldea, uneori asistați de Ghiță, discutau probleme de interes național, după părerea mea. Sunt 64 de protocoale. Câte instituții s-au închinat la SRI? Vă aduceți aminte când mă toca judecătoarea Gîrbovan cu declarații că CSAT să spună ofierii acoperiți din justiție. Acum pot să vă spun: Ce ofițeri acoperiți, când justiția toată era în protocol cu SRI? Asta nu e gândire de Coldea. E mult mai largă și este o abordare la nivel de abordare politică generalizată ca SRI să se infiltreze în toate instituțiile statului. Cred că a fost gândită în cerc cu oameni politici, care au facilitat distribuția SRI. Primul element: întâlnirile bisăptămânale între Kovesi, Coldea, Ponta, Dragnea, la care mai venea și Dâncu. (…) Dacă ajungem la concluzia că cineva a pus sub control SRI instituțiile, aici ne aflăm, – o grupare de crimă organizată. Știm semnatarii, acolo unde niște juriștii constată că sunt ilegale în conținutul lor, ne adresăm Justiției” a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la B1 TV.
Fostul președinte spune că protocoalele au fost folosite pentru a da semnale și pentru a ține sub control instituțiile.
„CSM- semnal, dacă nu sunteți cuminți vedeți ce puteți păți. La CCR- Toni Greblă, care a sărit embargoul la ruși cu ouă de struți. Mergem mai departe: Înalta Curte- șefa secâiei de Contencios, care a fost achitată. Toate instituțiile au primit semnalul. CSM, vedeți că vă luăm, Înalta Curte, vă luăm prin brațul de execuție.Cine a fost creierul care a creat sistemul? Președintele României a fost atenționat: i-au luat fratele. Nu era pentru mine, era pentru următorul președinte mesajul”, a mai spus Băsescu.
CSM a publicat, vineri, al doilea protocol pe care instituția îl avea cu Serviciul Român de Informații, încheiat în 2012. Documentul prevede că părțile analizează proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitatea lor și fac planuri comune. „În cauze complexe, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor două instituții, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecărei Părți”, se arată în protocol.
Nu se menționează însă clar ce înseamnă aceste planuri comune, lăsând loc oricărei acțiuni. Documentul arată și că „în cazul în care una din Părți intenționează valorificarea informațiilor, potrivit competențelor proprii, este obligatorie obținerea acordului prealabil al Părții care a obținut datele și informațiile”.
Doar că informarea nu se oprea aici pentru că înțelegerea din 2012 obliga CSM să anunțe ce a făcut cu acele date și cum au fost ele valorificate.
Protocolul a fost semnat de vicepreședintele CSM de la vremea aceea, Oana Schimdt Hăineală, și Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI, și confirmat de președintele de atunci al CSM, Alina Ghica, și fostul șef SRI, George Maior.
Foștii membri ai Consiliului din acea vreme spun că nu i-a întrebat nimeni niciodată legat de acordul privind încheierea protocolului. Mai mult, documentul nu a fost discutat în comisii sau în plenul CSM.