Președintele Traian Băsescu că a declarat, vineri, că sunt foarte multe teme de interes pentru români care trebuie discutate în această campanie pentru PE, el atrăgând atenția că, dacă politicienii nu vor aborda aceste teme, va explica el miza acestor alegeri.
El a menționat că principalul motiv al declarației sale de presă de vineri este legat de temele de interes major pentru România care ar putea fi dezbătute în această campanie pentru Parlamentul European.
„Nu vreau să fiu nici diriginte, nici să dau partidelor teme, am făcut doar o sugestie care ar putea fi în interesul românilor. Dacă voi constata că partidele nu se angajează în dezbateri legate de miza acestor alegeri și temele de interes național, nu o să am ce să fac și, în timpul campaniei, voi încerca să explic elemente pe care le știu foarte bine, din ceea ce înseamnă miza acestor alegeri, temele de interes major pentru România, și efectele, dacă nu ne facem treaba”, a anunțat șeful statului.
Potrivit șefului statului, miza nu este să avem un procent mic de participanți la vot la europarlamentare, ci un procent cât mai mare.
Traian Băsescu a arătat că media europeană a fost de 43% , iar prezența la vot la euroalegeri în România a fost de 27%. „Vă rog să mă credeți, a doua zi, după vot, se evaluează nivelul de europenizare a unei țări și după prezența la vot, ar fi extrem de important ca politicienii să abordeze aceste teme”, a spus Băsescu.
Potrivit acestuia, prima temă importantă pentru electorat este accesul Românei în Schengen, în condițiile în care parlamentarii din PE sunt extrem de importanți în a face presiune pe statele membre, în a discuta cu colegii de ce România trebuie să intre în acest spațiu.
„Ar fi niște dezbateri extrem de importante referitor la avantajele de a fi în spațiul Schengen”, a mai spus Traian Băsescu, adăugând că o altă temă este modul în care din Parlamentul European, poate fi susținut procesul de apropiere și ulterior, de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, un obiectiv major pentru România.
Un alt subiect prezentat de șeful statului se referă la faptul că România face eforturi de ani buni ca problema integrării roma să fie acceptată ca o problemă a Uniunii Europene și nu numai a României.
De asemenea, partidele trebuie să explice electoratului faptul că Europa a descoperit acum, cu o cazia tensiunilor din Ucraina, ce vulnerabilă și dependentă este de resursele energetice din Federația Rusă, și că ar trebui găsite soluții pentru a schimba această dependență, o soluție fiind și gazele de șist.
„Un alt subiect extrem de important este creșterea economică, reindustrializarea Europei, în condițiile în care cea mai mare parte a industriei UE este delocalizată, în afara Europei”, a mai declarat Băsescu, precizând că nu putem asigura prosperitate numai din servicii.
„În momentul de față, la nivel european producția industrială are o pondere de 15% în PIB-ul UE. Trebuie să declanșeze Europa o politică de reindustrializare pentru a crea masiv locuri de muncă?”, a spus președintele, arătând că această temă este de maxim interes și pentru români.
Alte teme menționate de șeful statului se referă la politicile de ocupare a forței de muncă, utilizarea banilor europeni și MCV.
„Vom avea 32 de reprezentanți în Parlamentul European și tragerea unor concluzii pe astfel de teme ar consolida poziția României și am vorbi pe aceeași limbă toți. Este foarte important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre poziția României și să o susțină în mod unitar”, a mai declarat Traian Băsescu.