Băsescu, întrebat de ziariști dacă se vor vedea la următorul Consiliu European: „De ce? Nu veniți? „
Președintele Traian Băsescu le-a răspuns ziariștilor care l-au întrebat, miercuri noapte, la Bruxelles, dacă se vor vedea la următorul Consiliu European, din 28 iunie: „De ce? Nu veniți?”.
Președintele Băsescu a fost întrebat de jurnaliști, în conferința de presă de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie.
„De ce? Nu veniți?”, a răspuns Băsescu, râzând.
Premierul Victor Ponta a anunțat că va trimite Parlamentului, cu acordul miniștrilor, scrisoarea prin care va solicita organizarea unei ședințe comune de plen în care să fie adoptată o decizie privind mandatul și nivelul de reprezentare a României la Consiliul European. El le-a spus miniștrilor, în ședința de miercuri a Guvernului, că ministrul pentru Relația cu Parlamentul le va supune spre aprobare această scrisoare, pentru a fi transmisă Parlamentului.
„Este vorba de prezentarea în fața Camerelor reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeană și a obligațiilor pe care România trebuie să le îndeplinească rapid, fie că este vorba de Schengen, de Mecanismul de Cooperare și Verificare, discuțiile privind fondurile structurale și politica agricolă comună și toate celelalte teme care apar în această perioadă ca fiind stringente pe agenda europeană”, a spus Ponta.
La finalul ședinței de guvern, premierul a precizat că scrisoarea va fi transmisă în cursul zilei de miercuri și că va aștepta să fie stabilite data și ora când se va putea adresa Parlamentului pe această temă. „Intenționez să mă adresez Parlamentului și aștept ziua și ora când va fi organizată o ședință comună în plen pentru a prezenta această Declarație”, a spus Ponta, arătând că Parlamentul va trebui să emită un mandat de reprezentare a României la UE.
Premierul a anunțat, luni, că va solicita Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European și pe cel pe care îl consideră îndreptățit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.
Ponta a precizat că el și președintele Traian Băsescu au poziții divergente în ceea ce privește reprezentantul României la Consiliul European și a explicat că la Consiliul European se discută teme care țin de activitatea Executivului și a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul-ministru.
Premierul a arătat că Parlamentul trebuie să acorde mandat de fiecare dată înainte de Consiliul European, reuniunea semestrială, celui care reprezintă România acolo, și a precizat că va respecta decizia Legislativului, indiferent care va fi aceasta.
Ponta a spus că va adresa solicitarea Parlamentului, în baza articolului 107 din Constituție, care prevede dreptul premierului de a prezenta informări.
Conform articolului 80 din Constituție, președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. De asemenea, potrivit articolului 91, președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.
Articolul 102 prevede însă că Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice.