Băsescu, întrebat despre participarea României la achiziționarea unor drone: Nu mărim taxele

Publicat: 22 05. 2012, 00:21
Actualizat: 09 06. 2012, 20:10

Șeful statului a fost întrebat, luni, la finalul Summit-ului NATO, dacă au fost stabilite contribuția financiară și detaliile tehnice privind participarea României la cumpărarea unor avioane fără pilot, el răspunzând, râzând: „Nu mărim taxele, nu confirm și nu infirm comunicatul Casei Albe”.

În întrebare a fost menționat un comunicat al Casei Albe potrivit căruia România va participa la achiziționarea a cinci drone (avioane fără pilot, n.r.) împreună cu alte 13 state, iar șeful statului a fost întrebat care este contribuția financiară a României și dacă s-au stabilit detaliile tehnice.

Președintele Băsescu a răspuns, râzând: „Nu mărim taxele. Deci nu mărim taxele pentru nimic, nu confirm și nu infirm comunicatul Casei Albe”.

România și alte 12 state NATO vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achiziționa și a opera în comun cinci avioane fără pilot concepute de americani, în cadrul unui ambițios program de supraveghere aeriană în Europa, anunța, în februarie, un oficial al Alianței Nord-Atlantice.

Treisprezece state NATO, între care Germania, Italia, România și Statele Unite, vor investi un miliard de euro în achiziționarea unor avioane de recunoaștere fără pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americană Northrop Grumman.

Aceste țări vor mai cheltui în plus două miliarde de euro pentru funcționarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestră Aliată), timp de două decenii, de la baza aeriană Sigonella din Sicilia (Italia), a precizat oficialul.