Prima pagină » Știri politice » Băsescu își apără amendamentele: Moștenim apucături din Codul Penal din 1968. Unde e recuperarea omului?

Băsescu își apără amendamentele: Moștenim apucături din Codul Penal din 1968. Unde e recuperarea omului?

Băsescu își apără amendamentele: Moștenim apucături din Codul Penal din 1968. Unde e recuperarea omului?
Sistemul de justiție românesc nu are în practica sa dorința de a duce la recuperarea omului, acesta fiind și motivul pentru care a depus amendamentele la Legea grațierii care ar avea ca efect ieșirea din pușcărie a majorității condamnaților pentru corupție, dar și pentru furt calificat, înșelăciune sau constituire de grup infracțional organizat, a susținut Traian Băsescu în Comisia juridică, la dezbaterile pe marginea proiectului de lege. „Ni se pare că a-l înfunda 9 ani în pușcărie este un lucru care așa trebuie să fie. (...) Sunt foarte multe infracțiuni care se produc fără violență, iar din punctul meu de vedere proiectul este restrictiv", a argumentat fostul președinte.

„În primul rând, această lege a grațierii cred că e foarte binevenită. Eu am considerat, după 10 ani de mandat, că odată cu alegerea lui Iohannis, s-a încheiat etapa de tranziție. România are toate instrumentele, are cea mai mare parte a legislatiei total adaptată legislației europene, chiar dacă în unele zone, mă refer aici la justiție, moștenim apucături din Codul Penal din 1968″, a spus Traian Băsescu în Comisia juridică, la dezbaterile pe marginea proiectului Legii grațierii.

Fostul președinte și-a susținut în Comisie amendamentele depuse la această inițiativă, care, printre altele, ar avea ca efect ieșirea din pușcărie a majorității condamnaților pentru corupție, dar și pentru furt calificat, înșelăciune sau constituire de grup infracțional organizat, spunând și că sistemul de justiție românesc trebuie adaptat la cel european și trebuie să se concentreze, dincolo de recuperarea prejudiciului, și pe recuperarea omului. 

„România are nevoie de un moment 0, după părerea mea, și de adaptarea sistemului de justiție românesc la realitatea unui sistem european care, în același timp în care vizează recuperarea daunelor, vizează și recuperarea omului. E singurul lucru pe care legislația nu-l are în vedere în practicitle din penitenciare. Noi nu avem asta în practica noastră, ni se pare că a-l înfunda 9 ani în pușcărie este un lucru care așa trebuie să fie. În străinătate, media pedepsei pentru recuperarea omului și a prejudiciului este de 9 luni. În România, unde nu avem cifre oficiale, dar am niște date, media de pedeapsă este 7 ani. Unde este recuperarea omului?”, i-a întrebat Băsescu pe cei prezenți. 

Un motiv invocat de fostul președinte este și cel că amendamentele sale vizează multe infracțiuni care nu sunt săvârșite cu violență, concluzionând că „proiectul este restrictiv”: „Amendamentele mele sunt îndreptate și în această direcție: nu să fie grațiați recidividiștii, cei care au săvârșit fapte de violență, cei care au ucis, cei acuzați de pedofilie. Dar sunt foarte multe infracțiuni care se produc fără violență, iar din punctul meu de vedere proiectul este restrictiv”. 

Amendamentele Băsescu pentru corupți: „A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție”

Fostul președinte Traian Băsescu, senator PMP, a propus o serie de amendamente la proiectul de lege a grațierii, care ar avea ca efect ieșirea din pușcărie a majorității condamnaților pentru corupție, dar și pentru furt calificat, înșelăciune sau constituire de grup infracțional organizat, printre altele. Băsescu dorește majorarea limitei pedepselor grațiate la 10 ani și are o justificare halucinantă: dacă se păstrează o limită mică, cum e cea a faptelor cu condamnări de maximum 5 ani, judecătorii vor aplica pedepse mai mari „persoanelor indezirabile”.

Fostul președinte mai propune de asemenea reducerea la jumătate a pedepselor femeilor însărcinate, dar și a tuturor femeilor și persoanelor de peste 60 de ani, cu condiția să nu fi comis infracțiuni cu violență. Bonus: reducerea cu o treime a tuturor pedepselor pentru infracțiuni comise fără violență și achitarea prejudiciului doar dacă condamnatul grațiat are de unde. Dacă nu are bani, nu plătește. „A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție”, s-a justificat Traian Băsescu.

„A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viața. Așa a fost în tranziție. Avem nevoie de un moment zero, de o grațiere largă, de la care să spunem, oameni buni, știți ce se poate întâmpla, așa că terminați cu hoția. Așa tensiunea va rămâne încă mulți ani în societate. Și v-aș mai spune un lucru. Sunt și… chiar abuzuri”, a declarat Traian Băsescu, pentru TVR.

Turcescu, atac la Băsescu pe amendamentele la Legea grațierii: „Orice compromis cu Dragnea &Co e inacceptabil”

Deputatul PMP Robert Turcescu a declarat, joi, că orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil și va duce la disoluția PMP, afirmând că Mișcarea Populară este „un proiect viabil” doar în condițiile în care declarația președintelui Băsescu din decembrie 2016 rămâne de actualitateDeputatul PMP Robert Turcescu își începe postarea citând o declarație a președintelui PMP,Traian Basescu, din decembrie 2016.

„Am obligația ca în numele democrației , împreună cu toate resursele politice ale micuțului PMP, să asigur o opoziție fermă, fără compromisuri, fără jumătăți de măsură. Asta este democrația. Până la urmă, acesta pare să fi fost destinul meu în politică: opoziția fără compromisuri la PSD”, spunea președintele Traian Băsescu, citat de Robert Turcescu, pe pagina sa de Facebook. Robert Turcescu susține că orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil și va duce la disoluția PMP.