Băsescu l-a avansat în grad pe șeful „Doi ș’un sfert”

Publicat: 27 11. 2012, 20:00
Actualizat: 25 03. 2019, 21:03

Gelu-Marin Oltean, șeful Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) din Ministerul Administrației și Internelor,  cunoscută drept „Doi ș’un sfert”, a fost avansat astăzi de președintele Traian Băsescu de la gradul de comisar-șef la chestor de poliție. Cunoscut ca un apropiat al fostului director al DGIPI, Virgil Ardelean, Gelu Oltean a fost anterior atașat de interne al României la Roma și adjunct la ORNISS.

Printre cei avansați în grad se numără și Terente Merce, fost adjunct la DGIPI sub comanda lui Virgil Ardelean, transferat ulterior consilier pe probleme de securitate națională la Președinție. Merce a trecut de la chestor principal la comisar-șef de poliție.

De la comisar-șef la chestor de poliție a urcat și Radu Sandu Moldovan, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Harghita detașat momentan la Corpul de Control al Guvernului.

Ce ofițeri de Armată și Poliție a mai avansat Băsescu

Înaintea Zilei Naționale a României, șeful statului a acordat câte o stea în plus unui număr de 38 de generali în retragere din Ministerul Apărării și a ridicat în grad 10 ofițeri din Ministerul de Interne, informează un comunicat de presă al Președinției.

Astfel, au fost avansați la gradul de general locotenent cu două stele, în retragere, generalii-maior cu două stele veterani de război Victor Goanță și Constantin Mihăescu.

La gradul de general maior cu două stele în retragere au fost avansați următorii ofițeri veterani de război: generalul de flotilă aeriană cu o stea Ion Dobran, generalii de brigadă cu o stea Constantin Ispas, Octavian Leru, Sever-Andreiu Mureșian, Ioan Pop de Popa, Gheorghe Răbăcel, Dumitru Roman, Neculai Staicu, Romu-Dumitru Vasilache, Mircea-Toma Vlaicu.

În gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere, au fost înaintați următorii ofițeri veterani de război cu grad de colonel: Ioan Birișiu, Petre Costea, Vasile Damian, Ion Dănilă, Oleg Dombrovscky, Traian Jugureanu, Constantin Mărăcine, Constantin Mancaș, Geratimusz Morar, Stan Nițu, Gheorghe Prăjinaru, Ion Șoldea, Marin Ștefănescu.

De asemenea, comandorului în retragere, veteran de război, Ioan Popescu, i-a fost acordat gradul de flotilă aeriană, iar comandorului în retragere, veteran de război, Mircea Caragea, i-a fost acordat gradul de contraamiral de flotilă cu o stea.

La gradul de general de brigadă cu o stea au fost avansați următorii ofițeri cu gradul de colonei activi în MApN: Ghiță Bârsan, Dan Cavaleru, Marius Harabagiu, Mihai Șomordolea, Adrian Țonea, Mircea Vladu, Cătălin Băhneanu. Comadoriii Cătălin Băhneanu și Gabriel-Florin Moisescu au fost înaintați la gradul de general de flotilă aeriană cu o stea, iar comandorii Verghil Chițac și Sorin Learschi la gradul de contraamiral de flotilă cu o stea.

Colonelului MAI Gheorghe Pop i-a fost acordat gradul de general de brigadă cu o stea.

Chestorul principal de poliție Terente Merce a fost înaintat în gradul profesional de chestor-șef de poliție.

La gradul profesional de chestor de poliție au fost înaintați și comisarii-șefi de poliție Ioan Aron, Marin Făgăraș, Tudor Grindean, Radu-Sandu Moldovan, Gelu-Marin Oltean, Alexandru-Florea Oprea, Valentin Pescari, Ioan Scripniciuc și Gheorghe Sima, precizează comunicatul Președinției.