După trei zile de la primirea propunerilor din partea Guvernului, președintele Traian Băsescu l-a revocat astăzi din funcție pe ministrul demisionar Varujan Vosganian. Vicepremierul Daniel Chițoiu a preluat interimatul pentru următoarele 45 de zile. Noul titular de la Ministerul Economiei va trebui desemnat astfel până pe 23 noiembrie.
Revocarea ministrului Varujan Vosganian după demisia anunțată încă de luni, „este obligația constituțională a președintelui”, susținuse premierul Victor Ponta, cu câteva minute mai devreme, la Giurgiu, declarându-se convins că președintele Traian Băsescu „va semna” în ciuda întârzierii de câteva zile.
Întrebat cine conduce în acest moment Ministerul Economiei, având în vedere că președintele nu a semnat în ultimele trei zile revocarea ministrului Varujan Vosganian și, respectiv, instalarea, ca interimar, a vicepremierului Daniel Chițoiu, premierul a evitat un răspuns.
„Nu știu dacă nu a avizat, dar e obligație constituțională. Sunt sigur că președintele își va îndeplini obligațiile constituționale. Nu cred că cineva vrea să blocheze cealaltă instituție și probabil că va semna”, a spus Victor ponta, la Giurgiu.
Situația de la vârful ministerului Economiei a fost incertă timp de mai multe zile după demisia liberalului Varujan Vosganian, oficializată la începutul săptămânii. Chiar dacă propunerea de revocare a lui Vosganian și de numire a lui Chițoiu a fost trasmisă de Guvern marți la prânz, cu poșta militară, către Cotroceni, președintele a semnat abia joi la prânz decretele.
„Nu am făcut azi mapa”, era justificarea oferită marți seara de Băsescu, într-o conferință de presă.
În aceste condiții, Varujan Vosganian a continuat, practic, să conducă ministerul. De altfel, ministrul a concovat marți o conferință de presă în care a vorbit despre reînceperea negocierilor pentru Oltchim.
În intervalul în care Traian Băsescu a ținut „în mapă” rocada de la Ministerul Economiei, la Palatul Cotroceni s-a întâlnir o comisie de mediere, ca urmare a mecanismului de aplanare a conflictelor prevăzut în Acordul de cooperare instituțională. După această întâlnire, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, arătat că ambele părți au fost de acord că pactul de coabitare „trebuie să funcționeze”. „Toți cei prezenți am plecat de la ideea că acest acord trebuie să funcționeze, că trebuie să găsim soluții în așa fel încât buna funcționare a instituțiilor statului să fie asigurată și prin acest mecanism stabilit în acord. Un exemplu, cred, de întâlnire, de dialog, în care fiecare parte și-a expus propiile evaluări cu privire la modul în care a funcționat până acum acordul, dar, în esență, a fost o întâlnire în care am convenit că trebuie să mergem mai departe cu acest acord și trebuie să găsim soluții în acest sens”, a spus ministrul Justiției, miercuri, la Digi 24.