Prima pagină » Știri politice » Băsescu la Chicago: Șeful politicii externe a României este șeful statului

Băsescu la Chicago: Șeful politicii externe a României este șeful statului

Băsescu la Chicago: Șeful politicii externe a României este șeful statului
Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara. la întâlnirea cu membrii comunității românești din Chicago, că "șeful politicii externe a statului român este șeful statului român".

 

 Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara. la întâlnirea cu membrii comunității românești din Chicago, că „șeful politicii externe a statului român este șeful statului român”.

„Șeful politicii externe a statului român este șeful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federația Rusă ne este vecin, avem interese economice și de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a răspuns cea mai autorizată voce a statului român”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări a unui român din SUA referitoare la afirmațiile ministrului de Externe Andrei Marga despre admirația sa pentru Vladimir Putin și necesitatea întăririi cooperării cu Rusia.

Ulterior, Andrei Marga a venit la microfon și a ținut să explice contextul declarațiilor sale de la audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, precum și atributele stabilite de Constiuție în privința politici externe. „Sigur, cum spunea și domnul președinte, direcția politicii externe o stabilește Parlamentul, o stabilesc autoritățile. Și sigur, președintele este cel care, conform Constituției, are întreaga autoritate în acest domeniu”, a spus Marga.

Ministrul a ținut să asigure și că nu se pune problema schimbării direcției politicii externe. „S-a extras un fragment dintr-o depoziție la Parlament, dintr-o întrebare pusă la Parlament. Depoziția a fost axată pe problemele care sunt deschise …..și am spus acolo, fundamental pentru România este să fructifice avantajele apartenenței la NATO și ale calității de membru al UE. Aceasta este o achiziție istorică a României, la care au aspirat multe generații, încât aici e fundamentul. Sigur, am pus întrebarea: oare în relația cu SUA folosim, dincoace de excelentele relații politice, excelentele relații militare, folosim destul prezența economică americană? E destul de mare această prezență în România? Folosim și alte aspecte? Cum spune și domnul președinte, educația, cercetarea, tehnologia. După aceea, am spus că sunt capitole care trebuie relansate în politica externă a României și anume relația cu Rusia, relația China, relația cu alte puteri sau supra-puteri, emergente în lume. Deci, s-a scos din context”, a comentat ministrul de Externe.

După ce ministrul Marga și-a încheiat explicația, președintele Băsescu a și glumit cu românii pe tema „delimitărilor de Est”. „Eu am fost delimitat demult de Est…Știți că eu am navigat, eu am văzut America cu mult înainte de Revoluție”, a spus el râzând.

De asemeneaa, Băsescu a glumit și pe seama funcției de rector a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, pe care a deținut-o Marga, dând impresia că acesta ar ocupa și în prezent această funcție. Întrebat de un român din Statele Unite despre posibilitățile de angajare în sistemul universitar din România, Băsescu l-a chemat pe Marga: „Domnul Marga? Unde este domnul Marga? Avem aici pe rectorul de la Babeș-Bolyai și pe loc vă dădea contractul să îl semnați”, i-a spus preșdintelui celui care îl întrebase.

Marga plecase însă din zona tribunei unde se afla președintele, iar din sală s-a auzit o voce care a spus că ministrul de Externe s-a dus să își ia de mâncare de la bufet. „E la sarmale”, a spus românul din SUA, iar președintele Băsescu a răspuns și el râzând.

Corespondență de la trimisul MEDIAFAX la Chicago, Marius Frățilă

Citește și