După ce a „rugat” deputații prin purtătorul de cuvânt să nu voteze legea amnistiei și a grațierii, președintele Traian Băsescu le-a scris marți oficial președinților celor două Camere, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, făcându-le inventarul deciziilor controversate ale parlamentarilor care ar urma să se regăsească și în raportul pe justiție al Comsiei Europene, din ianuarie.
Pe listă – proiectul de lege a amnistiei și grațierii, aflat pe ordinea de zi a camerei Deputaților, Codul de Conduită prin care parlamentarii ar urma să poată supune la vor revocarea unui coleg incompatibil aflat în conflict de interese și avizele negative la cererile de urmărire penalăn cazurile mai multor foști miniștri.
„Am luat act că, în momentul de față, la Camera Deputaților se află în dezbatere Legea pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse, ce a fost respinsă de Senat în data de 22 mai 2013. Cu ocazia votului final, îmi exprim convingerea că parlamentarii vor da dovadă de responsabilitate și vor avea în vedere că o asemenea măsură nu este oportună, va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupției, afectând încrederea în actul de justiție”, scrie Băsescu.
Obiecțiile sale vizează și modificarea statutului parlamentarilor, asumată inițial de toți liderii grupurilor politice. „Îmi permit să vă semnalez faptul că operarea unor modificări legislative prin care s-ar crea un tratament preferențial senatorilor și deputaților în raport cu ceilalți demnitari ai statului, în materie de integritate și incompatibilități, va afecta activitatea Agenției Naționale de Integritate și se va răsfrânge negativ în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare și Cooperare”, se arată în scrisoarea trimisă în Parlament.
Cât despre avizele mai vechi date în cazurile foștilor miniștri László Borbély, Paul-Victor Dobre și Varujan Vosganian, respectiv despre cererea ANI de revocare a liberalului Mora Ãkos-Daniel, Băsescu susține că „orice încercare de blocare ori tergiversare a activității autorității judecătorești, în perspectiva noului raport de țară (MCV), va conduce la neîndeplinirea de către România a condiționalităților asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”.
Președintele se rezumă însă doar la un semnal politic. „Vă rog să identificați, cu respectarea legislației și a procedurilor parlamentare, cele mai rapide căi pentru a permite instituțiilor statului, inclusiv autorității judecătorești să își desfășoare activitatea, în absența oricărei influențe sau obstrucții. Am convingerea că veți depune toate diligențele pentru consolidarea și buna funcționare a statului de drept”, le scrie Băsescu lui Angonescu și Zgonea.