„În loc de Tricolor, PSD și ALDE arborează Steagul Ținutului Secuiesc. Dragnea și Tăriceanu vând și istoria țării pentru voturile UDMR la moțiunea de cenzură. În comisiile de la Senat s-a votat ca ziua de 15 martie să fie sărbătoare în România. Ticăloșii se fac a uita, că la 15 martie 1848, Dieta de la Pesta vota, printre altele, alipirea Transilvaniei la Ungaria. A trebuit să se ridice moții lui Iancu, alți români și sașii, la luptă, pentru ca Transilvania să nu fie parte a Ungariei Mari”, a scris Traian Băsescu pe contul său de Facebook.
„Zeci de mii de români din Transilvania au fost uciși de armatele conților maghiari, sate întregi au fost rase de pe fața pământului, sute de mii de români au plecat în pribegie. Iar PSD și ALDE vor să facem din 15 martie 1848 zi de sărbătoare recunoscută pe teritoriul României, în schimbul câtorva voturi la moțiune”, a mai scris fostul șef de stat.
În încheiere, Băsescu susține că maghiarii din România pot să sărbătorească la Budapesta semnificația zilei de 15 martie.
„Măi ticăloșilor din PSD și ALDE, credeți că în viața voastră veți mai putea merge la Țebea ? Dar în Ardeal ?
PS – pe maghiarii din România nu-i oprește nimeni ca pe 15 martie să sărbătorească la Budapesta”, a conchis Băsescu.
PSD și UDMR nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităților pentru folosirea limbii materne în administrație, iar comisiile de marți au fost anulate, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. UDMR a anunțat că va reevalua protocolul de colaborare cu social democrații după ce inițiativele Uniunii au fost retrase de pe ordinea de zi pe care fuseseră introduse ieri, ca urmare a negocierilor politice cu PSD și ALDE.
Un alt proiect de lege aparținând UDMR a fost retras marți de pe ordinea de zi a plenului Senatului, actul normativ urmând să reglementeze finanțarea din fonduri publice a învățământului superior confesional particular.
Reamintim că trei legi inițiate de UDMR au intrat de urgență în dezbatere în Parlament, în urma negocierilor dintre liderii Uniunii și cei ai PSD, dinaintea moțiunii de cenzură.
Toate cele trei inițiative sunt acoperite de protocolul de colaborare parlamentară pe care PSD, ALDE și UDMR l-au semnat în decembrie 2016, însă adoptarea lor a fost grăbită de moțiunea de cenzură prin care Dragnea vrea să-l dea afară din Guvern pe Grindeanu, rămas la Palatul Victoria după retragerea sprijinului politic.
„Noi am stabilit la începutul anului că aceste legi vor fi adoptate în această sesiune. La începutul anului am spus că, după jumătate de an, la sfârșitul sesiunii de primăvară vom face o analiză a colaborării noastre parlamentare și vom trage linie. Mai sunt două săptămâni. Toate și Legea 215, și Ziua comunității maghiare din România au fost discutate în aceste zile, în această perioadă în mai multe comisii. Pentru mine nimic nu e ciudat”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Potrivit unor surse politice, deocamdată UDMR este rezervată în privința intrării la guvernare, chiar dacă a bătut palma cu PSD în privința dărâmării Guvernului Grindeanu prin moțiune de cenzură. O înțelegere în acest sens a fost stabilită, de altfel, încă de săptămâna trecută, după cum Gândul a scris la vremea respectivă.
La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, declarat că proiectele UDMR care se dezbat în comisii sunt mai vechi și că „nu au fost făcute peste noapte”.
„Azi am discutat despre situația politică actuală (n.r.: cu liderii UDMR). Am discutat la telefon zilele trecute. Am înțeles că am vândut Transilvania, nu am vândut Transilvania. Am discutat ce putem face, indiferent de ce majoritate ar fi vorba, să nu se mai întâmple în România. Aceste legi nu au fost făcute peste noapte, le-a venit rândul. Liderii de grup s-au întâlnit cu comisiile și au discutat separat. Sunt două Camere, eu vă spun la ce am participat. Am discutat despre ziua de 15 martie, sunt și alte minorități naționale care au o zi a lor și comunitatea maghiară a dorit un astfel de lucru”, a declarat Liviu Dragnea.
Întrebat dacă PSD a primit ceva în schimbul susținerii și urgentării proiectelor în Parlament, cum ar fi susținerea la votul pentru moțiunea de cenzură, liderul PSD a precizat că fără voturile UDMR, social democrații „au o majoritate confortabilă pentru a trece moțiunea”.