Băsescu: Mulțumim Franței și Germaniei pentru sprijinul dat în obținerea noului acord cu UE și FMI
Președintele Traian Băsescu a declarat că Franța și Germania au acordat sprijin României, la Bruxelles, în vederea obținerii încheierii noului acord de asistență financiară cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional.
„Țin să încep prin a vă mulțumi mult pentru sprijinul pe care Franța, alături de Germania, ni l-au dat zilele trecute la Bruxelles să obținem un nou acord de asistență cu UE și Fondul (Fondul Monetar Internațional – n.r.)”, a afirmat președintele Băsescu, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu premierul Franței, Jean-Marc Ayrault.
Președintele Traian Băsescu l-a primit joi după-amiază la Palatul Cotroceni pe premierul Franței, Jean-Marc Ayrault, la începutul vizitei sale oficiale de două zile în România.
Premierul Victor Ponta a declarat, vinerea trecută, că a avut o discuție cu președintele Traian Băsescu, joi seară, pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI și Comisia Europeană, el menționând că tot joi a fost trimisă scrisoarea către Comisie.
„Ieri am trimis scrisoarea către Comisie (…) Am discutat despre acordul cu FMI și cu Comisia Europeană”, a declarat premierul.
El a afirmat că decizia de a avea un nou acord cu CE și FMI este una asumată de Guvern, guvernatorul BNR și președinte.
„Decizia de a avea un nou acord cu CE și FMI e o decizie pe care o asumăm cu toții, și guvernatorul BNR și Guvernul și președintele (…) Am și trimis scrisoarea, a fost aprobată de toată lumea, de guvernator, de Guvern și de președinte și ministrul de Finanțe, domnul Chițoiu și cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea către Comisia Europeană și către FMI”, a susținut Ponta.
El a mai precizat că este vorba de un nou acord de tip preventiv.
Guvernul va începe în această lună negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, a anunțat joi premierul Victor Ponta, după ce Consiliul Director al FMI a avizat, săptămâna trecută, cu trei derogări, ultimele evaluări cu România.
Autoritățile au precizat anterior că doresc ca noul acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.
Surse guvernamentale afirmau miercuri că este posibil ca oficialii Comisiei Europene să nu mai dorească să participe la un nou astfel de acord.
Acordul României cu FMI și UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritățile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.
Înțelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, și trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităților române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârștul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele și sã adopte măsuri de îmbunãtțire a managementului companiilor de stat.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, se va afla în vizită în România în perioada 15-16 iulie, urmând să susțină la București un discurs despre identificarea unei „noi paradigme de creștere” economică în regiune.