Prima pagină » Știri politice » Băsescu: „Nu poți să desemnezi un prim-ministru care nu are soluții pentru țară”

Băsescu: „Nu poți să desemnezi un prim-ministru care nu are soluții pentru țară”

Băsescu:
Premierul Victor Ponta ar fi un "al doilea Ceaușescu", "crede că poate păcăli lumea democratică". Crin Antonescu "a dat al 8173-lea avertisment de suspendare, după care a căzut pe spate și a adormit", iarliderii USL sunt într-un "proces de intimidare a instituțiilor statului, CSM și ANI". Astfel a sintetizat președintele Traian Băsescu agenda politică internă în această seară, într-o nouă ieșire de la pupitrul Palatului Cotroceni, după ce a fost trei zile la Bruxelles, la negocierile pe bugetul Uniunii Europene din următorii șapte ani.

Premierul Victor Ponta ar fi un „al doilea Ceaușescu”, „crede că poate păcăli lumea democratică”. Crin Antonescu „a dat al 8173-lea avertisment de suspendare, după care a căzut pe spate și a adormit”, iarliderii USL sunt într-un „proces de intimidare a instituțiilor statului, CSM și ANI”. Astfel a sintetizat președintele Traian Băsescu agenda politică internă în această seară, într-o nouă ieșire de la pupitrul Palatului Cotroceni, după ce a fost trei zile la Bruxelles, la negocierile pe bugetul Uniunii Europene din următorii șapte ani.

Președintele le-a reclamat liderilor USL și în special lui Ponta criticile privind audiierile candidaților Tiberiu Nițu și Ioan Irimie pentru funcțiile de Procuror General și șef la DNA, a lăudat CSM pentru transparență, susținând însă, în aceeași intervenție că nu are idee cum s-au desfășurat concret. „Eram la Bruxelles, n-am văzut audierile, habar n-am”, s-a eschivat Băsescu.

Pe același ton, președintele a avertizat „politicienii” că nu va numi un guvern „pe povești”. „Voi vrea să știu ce obiective are și cum le realizează. Cine spune „noi partidul stabilim și dacă nu se execută președintele îl suspendăm”, este cel puțin iresponsabil. Nu poți să desemnezi un prim-ministru care nu are soluții pentru țară, mai ales că va prelua o țară care încă este stabilizată”, a adăugat Băsescu, fără a menționa nimic despre numărul de voturi, criteriu transformat de USL în temă de campanie.

În plus, șeful statului a contrazis analizele din presă privind un eșec al negocierilor pe bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene. În replică la remarcile premierului Victor Ponta, cum că „Băsescu s-a întors cu ce obținuse Tăriceanu în 2007”, șeful statului și-a contabilizat reușitele din punctul său de vedere și a ironizart din nou sugestia guvernului de a utiliza dreptul de veto. „Toată lumea se aștepta să spun veto și mă întrebau dacă ne-am hotărât să ieșim din UE. Sigur, e o glumă, ar am primit mici înțepături cum e cu veto-ul României care este unui din primele trei state cărora le cresc alocările. România este așezată într-o situație de stat cu perspectivă bună dacă nu o stricăm între timp”, a spus Băsescu.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații ale șefului statului.


„Contrar titrărilor de pe televiziuni sau a titlurilor din presă, eu afirm că la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. Nu este vorba de niciun eșec al Consiliului. Am terminat Consiliul având o cifră clară care urmează să fie distribuită pe cele șase capitoile ale bugetului: 933 de miliarde de euro”.

„Tratatul fiscal creează Comisiei obligația de a verifica parametrii macroeconomici ai celor 27 de state și crează Consiliului Uniunii premisele să aplice sancțiuni statelor care nu îndeplinesc acești parametri. Sunt două categorii de sancțiuni. Dacă depășești deficit de 3% pot fi tăieri de fonduri de 50% până la 100% pentru anul respectiv, dar nu mai mult de 0,5% până la 1% din PIB. O altă categorie, în cazul deficitului de cont curect, sancțiunile pot merge de la 25% la 50% din fondurile europene”.

„Privind la cheltuielile pe care bugetul României urmează să le aibă, obiectivul nostru a fost să reducem presiunea pe bugetul intern. Tva-ul nu era eligibil a fi plătit din bani europeni. Pentru noi, un TVA de 24% era o povară aproape insurmontabilă, gândiți-vă la autostrăzi. Bătălia noastră a fost ca TVA să fie eligibil. Această măsură obținută și creșterea cofinanțării de la 75% la 85% înseamnă o salvare la buget de 2,2 până șa 2,4 miliarde de euro pe an. Un obiectiv parțial îndeplinit: creșterea de la 2% la prefinanțare cât era în proiectul van Rompuy la 7%. Acum e 4%, e la limită. Nu consider discuția încheiată”.

„Plecând de la premisa că dorim să mai avem acord cu FMI, am solicitat să se mai adauge 10% la cofinanțarea UE pentru statele care sunt în acord cu FMI.”

„La Dezvoltare Rulală se menține bugetul existent, sper că vom obține să nu fie afectat. La plăți directe apare o creștere cu 5,3 miliarde care ne poermite să creștem de la 112 euro pe hectar la 183 de euro în 2020”

„Toată lumea se aștepta să spun veto și mă întrebau dacă ne-am hotărât să ieșim din UE. Sigur, e o glumă, ar am primit mici înțepături cum e cu veto-ul României care este unui din primele trei state cărora le cresc alocările. România este așezată într-o situație de stat cu perspectivă bună dacă nu o stricăm între timp.”

„Am sos articolul 45 care ne era adresat. Rata de absorbție de 9,2% e o realitate pe care o știu și interlocutorii noștri”

„Anul viitor trebuzie să despăgubim proprietarii care au câștigat la CEDO. Acum e o cifră de 17 miliarde, nu-i precisă, dar asta e acum. A doua cheltuială care schimbă fața bugetului e legată de plata medicamentelor. Din luna martie suntem obligați să achităm facutile la 60 de zile, înm baza unei directive europene. Nu mai putem sta ca acum la 300 de zile. De aceea e importantă cofinanțarea să nu fie 25%”

„E atât de tehnic încât mă îngrozesc. Știu că nu place nici telespectatorilor. Dar poate le înțelege chiar și premierul dacă se uită atent. Și prioritățile și mecanismele Consiliului, unde nu te duci cu bâta, frate!

„Avem Mecelul. Ar fi bine ca domnul Ponta să se uite la consițiile de privatizare, dacă se mai poate face ceva. Văd că oamenii ăștia care sunt în campanie văd că numai se jignesc între ei, eventual se mai uită la președinte. Aș vrea atenție și la problema Ford. Aș vrea să văd ce soluții au pentru Craoivga, dacă Ford își reduce producția. Aș vrea să îî văd în dezbateri serioase pe oamenii ăștia, aș vrea să îî văd că nu mai mint. Cum poți să spui că România are grad de absorbție de 20%, când tu ai 9,2?”

Totul are o limită în tratamentul pe care îl accept de la mincinoști. Am văzut interviuri în care domnul prim ministru vorbește de lecția pe care a învățat-o în această vară și cum își dorește el coabitarea. Vreau să îl asigur că ziariștii străini au primit și declarațiile aici. Nu poți să spui asta pentru că ai nevoie de această minciună în presa străină, iar în țară să îl utilizezi pe președinte și pe afișe, și în virale. Doar Ceaușescu a crezut că poate păcăli așa lumea democratică. A venit și al doilea, Ponta

Fac un apel la USL să nu mai atace instituțiile statului. Și ieri și azi a fost atacat și CSM, și ANI. Un proces de intimidare a instituțiilor statului se produce. Cred că mai degrabă primul-minsitru aprecia prestația celor doi procurori decât să vorbească de circ. Nu, CSM-ul a fost mai transparent ca Ministerul Justiției pentru două funcții-cheie. Eu nu fac comentarii cum mi s-au păut mie, dar nu văd de ce să atace instituții care sunt tranaparente.”

„Nu trebuie să scape nicio instituție, iar ministrul apărării asta face. O asemenea expresie nu putea veni decât de la Moș Teacă. Moș Teacă-i Moș Teacă”

„Vorbesc politicienii și despre modificarea Constituției. Sunt minicinoși și necinstiți. Nu văd pe niciunul spunând „vom modifica și cele cerute de referendumul din 2009: o singură Cameră și maximul 300 de parlamentari”. Numărul de parlamentari va ajunge la peste 500″

Să nu-și imagineze cineva că se pot numi guverne pe povești. E un avertisment extrem de serios. Deocamdată nu am văzut un buget care să fie serios. Încetați să mă mai implicați în campanie, pentru că mă obligați să vă răspund. Voi vrea să știu ce obiective are și cum le realizează. Cine spune „noi partidul stabilim și dacă nu se execută președintele îl suspendăm”, este cel puțin iresponsabil. Nu poți să desemnezi un prim-ministru care nu are soluții pentru țară, mai ales că va prelua o țară care încă este stabilizată.”

„Probabil a fost una din marile mele greșeli. Am considerat că nu trebuie să răspund direct sau indirect tuturor atacurilor. Acum, în campanie, văd că neducându-i capul, o țin în atacuri la președinte. Pe români poate îi păcălesc, pe mine nu”.

Eu încă nu am fost sesizat cu avizul CSM de către ministrul Justiției. Eram la Bruxelles, n-am văzut audierile, habar n-am

„Întrebați-i pe cei care au privatizat Petromul când domnul Victor Ponta era în guvern ce condiții au pus la privatizare. Comsia Europeană își face treaba. În momentul de față nu există condiții tehnice ca Romînia să poată exporta gaze. România doar poate primi gaze.”

„Nu m-am întâlnit cu Ponta. Dânsul e ocupat cu campania. Eu cu România, el cu campania, fiecare cu ale lui”

„Înțeleg că domnul Crin Antonescu a dat al 8173-lea avertisment (în legătură cu suspendarea, n.r.), după care a căzut pe spate și a adormit.”

Autor

Citește și