Prima pagină » Știri politice » Băsescu NU promulgă legea de reducere a CAS și cheamă Guvernul la consultări: „E o măsură electorală, nu are sustenabilitate”

Băsescu NU promulgă legea de reducere a CAS și cheamă Guvernul la consultări: „E o măsură electorală, nu are sustenabilitate”

Băsescu NU promulgă legea de reducere a CAS și cheamă Guvernul la consultări: „E o măsură electorală, nu are sustenabilitate
Băsescu NU promulgă legea de reducere a CAS

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS și că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, precizând că în aceste condiții invită Guvernul la consultări.

El a spus că nu va promulga legea până nu va avea o discuție serioasă cu Guvernul despre sursele din care va fi suportată reducerea CAS. „Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a țării și, în lipsa unor măsuri convingătoare, această măsură pune sub risc acordul cu FMI și stabilitatea fiscală și bugetară a țării”, a spus președintele.

Șeful statului a mai spus că este de părere că Guvernul are ca țintă acoperirea deficitului rezultat prin micșorarea CAS prin creșterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

„Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi de reducere a CAS și, din acest motiv, voi uza de articolul 86 din Constituție și voi invita Guvernul la consultări, articolul spune că președintele poate consulta Guvernul în probleme urgente sau probleme de importanță deosebită”, a spus șeful statului.

Băsescu a explicat să sursa propus de guvern, respectiv colectarea, este una „lipsită de credibilitate”.

„Eu cred că guvernul va trebui să aplice alte măsuri care să se aplice din nou la populație. Cred că se vor orienta pe taxa pe proprietate. (…) Aceasta(reducerea CAS – n.r.)  e o măsură bună dacă ar putea fi aplicată, dar este o măsură electorală, nu are sustenabilitate. Avem un risc de derapaj macroeconomic consistent, ar putea fi evitat numai prin mărirea taxelor pe proprietate, ar fi o mare eroare”. a mai spus șeful statului.

Gândul a tranmis LIVE TEXT :

– Miza Federației Ruse pentru fostele țări ale URSS este o miză legată de controlul politic. Și Federația Rusă are de câștigat din acordul de asociere a Ucrainei și R. Moldova la UE

Legea Educației: I-am cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR. Vreau să cred că AP va face acest pas chiar dacă e evident că nu o face cu bucurie. Trebuie făcură cât mai rapid. Anul școlar începe în septembrie, începe vacanța judecătorească. Știu că Victor Viorel nu are mare respect pentru doctorat, dar nu e cazul să genereze experiența lui la scară națională.

Reducerea CAS: am primit spre promulgare legea, dar am mari semne de întrebare asupra oportunității. Oportunitatea e legată de realitatea fondului de pensii. Avem un deficit de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS adaugă la deficit încă 5 -5,5 miliarde. Asta înseamnă un deficit de 18 miliarde de lei. Legea nu propune reducerea CAS la salariat, ci la societăți, salariații nu au niciun avantaj. Îmi e greu să-mi imaginez cum va fi compensată creșterea deficitului. Știm că bugetul din 2013 a suferit 3 corecții în minus datorită necolectării conform planificării. În primle 6 luni avem un deficit de 2,4 miliarde de lei Nu văd de unde poate veni credibilitatea ca peste noapte să se îmbunătățeasă colectarea.

– Sursa propusă de guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că guvernul va trebui să aplice alte măsuri care să se aplice din nou la populație.

-Cred că se vor orienta pe taxa pe proprietate. Crearea de locuri de muncă ar fi o soluție. O altă soluție ar fi creșterea salariului. În condițiile în care România are 4,4 milioane de salariați și 5,5 milioane de pensionari. Ar fi o soluție să mărească salariile foarte mult. O altă sursă și asta e foarte credibilă este tăierea investițiilor.

– și aceasta e o măsură bună dacă ar putea fi aplicată, dar este o măsură electorală, nu are sustenabilitate, avem un risc de derapaj macroeconomic consistent, ar putea fi evitat numai prin mărirea taxelor pe proprietate, ar fi o mare eroare

– Nu voi promulga legea până nu voi mai avea o discuție serioasă cu Guvernul. Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscală a țării.

 

 

Citește și