Băsescu nu vrea să intre în scandalul steagului secuiesc: „Un președinte nu răspunde unui ambasador”
Președintele Traian Băsescu a evitat să dea astăzi o replică în scandalul legat de steagul Ținutului Secuiesc care a luat amploare în jurul contrelor dintre Victor Ponta și Titus Corlățean pe de o parte, ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, și secretarul de stat al MAE ungar Nemeth Zsolt pe de altă parte.
„La nivelul acesta punctele de vedere se exprimă la nivel de Minister de Externe, de secretar de stat. Nu puteți face dintr-un președinte un oficial care răspunde unui ambasador”, a comentat Traian Băsescu, lovind indirect în implicarea premierului Victor Ponta care a răspuns unui secretar de stat din Ungaria.
După amploarea dată de ministrul de Externe Titus Corlățean conflictului, amenințându-l voalat pe ambasadorul Ungariei cu „măsuri diplomatice” care ar echivala cu declararea sa persona non grata, după eventuale cereri de temperare a acestuia adresate de oficialii români celor maghiari la Consiliul European de la Bruxelles, Băsescu s-a limitat la a anunțat că va discuta doar „dacă va avea ocazia”.
„Prioritatea mea la acest Consiliu este legată de Buget și de Republica Moldova. Nu mă voi angrena în alt tip de discuții ca o prioritate. Doar dacă voi avea ocazia să o fac”, a comentat președintele înainte de a decola spre Bruxelles.
Conflictul a pornit duminică, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, când steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul. Secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a lansat ideea ripostei magjhiare prin care steagul Ținutului Secuiesc, acceptat de justiție în România, să fie arborat de toți primarii din Ungaria. „Nu acceptăm obrăznicii”, a relicat ieri Victor Ponta în ședința de guvern, cerându-i ministrului de Externe, Titus Corlățean, „să se pună lucrurile la punct”. ca urmare, Corlățean l-a cconvocat de urgență la minister pe ambasadorul Oszkar Fuzes.
După ce ambasadorul a declarat însă televiziunilor de știri că ar susține solicitările UDMR privind modificarea art. 1 din Constituției României și autonomia, Corlățean a amenințat cu „măsuri diplomatice clare” care ar putea fi luate. „Eu continui, până la proba contrarie, să cred că e o greșeală. Dacă ieșim din eventuale considerații de acest gen și vorbim de altceva, instrucțiuni, atunci, în mod clar, ambasadorul și-a depășit mandatul pe care orice ambasador străin acreditat într-o capitală îl are și, din acest punct de vedere, eu îi sugerez domnului ambasador, și îi vom sugera direct, pe canalul oficial, să aibă o perioadă de reflecție foarte serioasă, la rece, cu privire la reîntoarcerea în mandatul său și respectarea mandatului. Pentru că, dacă nu-și respectă mandatul, atunci, mijloacele diplomatice sunt foarte clare”, a spus Corlățean, potrivit MEDIAFAX.