Băsescu: O reglementare și un control al presei trebuie să vină din interiorul breslei, nu din afară

Publicat: 03 05. 2013, 17:20
Actualizat: 03 04. 2019, 12:54

Președintele Traian Băsescu a transmis, vineri, un mesaj de Ziua Mondială a Libertății Presei, precizând că el crede, în continuare, că o reglementare și un control al presei trebuie să vină din interiorul breslei, și nu din afară.

„În această zi jurnaliștii din toate colțurile lumii sărbătoresc una dintre cele mai importante valori democratice, libertatea presei. În România, libertatea presei a fost câștigată cu mari eforturi și consolidată tot mai mult în ultimii ani, inclusiv prin dezincriminarea, ca faptă penală, a insultei și calomniei, dar și prin reușita tuturor celor care s-au împotrivit adoptării unei legi a presei”, se arată în mesajul președintelui Băsescu, publicat de Administrația prezidențială.

„Am susținut necondiționat eforturile lor și cred, în continuare, că o reglementare și un control al presei trebuie să vină din interiorul breslei, și nu din afara lui”, continuă Traian Băsescu.

Președintele le transmite tuturor celor care profesează în mass-media mult succes în activitatea lor, dar și „multă putere și tărie de caracter pentru a putea lupta împotriva celor care urmăresc să le îngrădească libertatea și să-i subjuge propriilor interese personale”.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertății Presei. Ințiativa a venit de la Conferința Generală UNESCO care, printr-o rezoluție din 1991 asupra promovării libertății presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a unei societăți democratice.