Băsescu: „Politica fiscală este greșită. Este un semnal de maximă gravitate pe care îl trag la adresa Guvernului, a Parlamentului și a FMI”

Publicat: 01 04. 2014, 20:20
Actualizat: 23 03. 2015, 11:41

După ce ordonanța de urgență prin care s-a introdus, de astăzi, acciza suplimentară pentru benzină și motorină a fost întoarsă la comisiile de specialitate în loc să fie adoptată în Camera Deputaților, președintele Traian Băsescu a anunțat că scrie Parlamentului cerându-i să respingă la vot actul normativ.

„Este o crimă la adresa României”, a susținut Băsescu, de la Palatul Cotroceni, argumentul său în favoarea respingerii ordonanței în Parlament fiind acela că „întreaga politică fiscal-bugetară proiectată de Guvernul Ponta și aprobată de Fond este greșită”.

În analiza făcută la Cotroceni, Băsescu s-a arătat convins că „ne pregătim de un eșec major în execuția bugetară”, invocând faptul că, în primul trimestru al acestui an încasările la bugetul de stat ar fi fost sub așteptări. „Sunt 2 miliarde în minus pe februarie-martie și doar 450 de milioane plus în martie. Înseamnă deja 1,5 miliarde în minus la încasare, în condițiile în care cele 35 de taxe funcționează”, a reproșat Băsescu Guvernului.

Același reproș a fost adus în egală măsură de președinte și FMI. „Îmi pare rău, am avut întotdeauna în Fond un partener, dar de data aceasta au greșit”, a spus Băsescu cerând „revenirea la politica sănătoasă a cheltuielilor în funcție de venituri certe”. În caz contrar, susține președintele, ar exista riscul unor dezechilibre macro-economice și al depășirii deficitului. „E un semnal de alarmă de maximă gravitate pe care îl trag”, a adăugat șeful statului, în opinia căruia „nu tot ce acceptă Fondul în relația cu Guvernul este acceptabil și pentru țară„.

Un al doile argument invocat de Băsescu în devaafoarea ordonanței ar fi acela că „nu avem aparat administrativ capabil să gestioneze celebra rambursare de 4 eurocenți” petru transportatorii care nu fac evaziune fiscaală, idee care ar urma să fie oficializată mâine de Guvern prin ordonană de urgență. „Vor fi cheltuieli extrem de ridicate și vor fi tentații de fraudare a procesului extrem de multe”, a reclamat, în schimb, Băsescu, acuzând Guvernul de „o lăcomie sălbatică pentru bani”.