Băsescu: ”Pomenile” salariale au înlocuit gălețile, zahărul și uleiul
”Nu se mai dau găleți, zahăr și ulei.În schimb prin acțiunile PSD și ALDE din Parlament bugetul de stat este pur și simplu devalizat în numele câștigării alegerilor. Eu nu spun că în sectorul sanitar, în educație sau în asistența socială salariile nu trebuiesc mărite. Dimpotrivă. Dar marea problemă este dacă aceste măriri sunt în acord cu resursele reale, cu nevoia de a face o distribuție echilibrată între banii dați pentru salarii și banii rezervați dezvoltării, iar acum este evident că se pregătește sacrificarea investițiilor. Fără investiții țara nu se poate dezvolta, iar stimularea excesivă a consumului nu face decât să accentueze deficitul de cont curent. În aceste condiții, de recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate nici nu mai poate fi vorba”, a scris fostul șef de stat pe Facebook.
El i-a acuzat pe cei de la PSD și ALDE că pregătesc intrarea României în criză.
”Dacă până acum campaniile erau susținute cu bani din profitul firmelor, acum plățile se fac din bugetul de stat. Dragnea, Tăriceanu, Ponta, Rovana Plumb și toți ai lor, sunt principalii responsabili de sacrificarea investițiilor, a dezvoltării țării și pregătirea intrării în criză”, a conchis Băsescu.
Comisiile reunite de buget și muncă din Parlament au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învățământ începând cu 1 ianuarie 2017. Amendamentul a fost votat de către parlamentarii PSD și UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputații din comisiile menționate au mai aprobat și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum și majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.
Marți dimineața, premierul Dacian Cioloș a declarat că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB. Premierul a subliniat, într-un interviu la Adevărul Live, că astfel se va ajunge fie la creșterea deficitului, ceea ce ar fi „catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investițiilor. Primul-ministru a mai arătat că o lege a salarizării unitare nu va mai avea finanțare, în condițiile în care măriri procentuale – cum ar fi cele votate în comisiile din Camera Deputaților luni după-amiază – nu fac decât să crească dezechilibrele între diverse categorii de bugetari.