Băsescu: Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat în SIE ca să meargă la niște seminarii pe afară. LIVE

Publicat: 15 10. 2014, 20:30

Băsescu a susținut că nu i-a cerut fostului director SIE Teodor Meleșcanu liste cu ofițeri acoperiți, cum susține acesta, ci l-a întrebat, în scris, dacă în Guvern sunt actuali sau foști ofițeri SIE și dacă aceștia au fost „specializați”.

„Nu am cerut niciodată o listă a ofițerilor acoperiți, nu aș face acest lucru, pentru că nu ai de ce să întrebi, pe mine mă interesează informația, nu am cerut nicio listă, documentul arată că domnul Meleșcanu a dezinformat, continuând să se plaseze în zona de a face politică”, a spus Băsescu.

El a subliniat că în conformitate cu Legea 182/2002 președintele României are acces la informații secrete de stat. „Președintelui nu i se pot refuza informații secret de stat. Probail domnul Meleșcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am solicitat lista cu ofițeri acoperiți”, a spus Băsescu.

De asemenea, președintele s-a declarat surprins de faptul că SIE este angrenat în lupta politică, menționând că sunt „neadevăruri” în comunicatul Serviciului, cum ar fi cel că nu era necesar avizul CSAT pentru Ordonanța privind secretele.

„Am luat de asemenea notă de comunicatul SIE de ieri și trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa poltică a Serviciului, pentru mine este o enigmă uriașă de ce au făcut-o. Comunicatul domniilor lor conține neadevăruri, și cel mai important este cel legat de faptul că nu era nevoie de avizul CSAT”, a spus Băsescu, menționând că invită Serviciul să ia notă de prevederile legale potrivit cărora este necesar aviz din partea CSAT pentru astfel de reglementări”, a spus el.

Ponta: Un fripturist

Cât despre Ponta, șeful statului a comentat că „a fost doar un fripturist care s-a băgat în SIE ca să meargă la niște seminarii pe afară”.

„Eu nu consider cel mai grav incident că Ponta a încălcat Constituția, cel mai grav este că un șef de serviciu a refuzat să-i dea informații președintelui”, a adăugat Băsescu, precizând că „deconspirarea” premierului nu are legătură cu susținerea sa pentru Elena Udrea.

„Nimeni nu m-ar fi iertat dacă Victor Ponta iese sau ieșea președinte și peste câțiva ani s-ar deschide un proces, SIE ar fi obligat să dea informația. Ce s-ar fi întâmplat cu dânsul în funcție. De un lucru sunt convins, este un secret pe care SIE nu-l poate ascunde la cererea instanței, s-au încălcat multe legi cu racolarea lui Victor Ponta când era procuror”, a mai spus Băsescu.