Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, la Fundulea, că premierul nu i-a răspuns la telefon în ultima perioadă pentru a-i semnala problemele guvernării. Premierul Ponta a declarat că nu a mai vorbit cu președintele Băsescu după accidentul din Muntenegru, acuzându-l pe șeful statului că a mințit și că a încercat să se folosească de o dramă în interes electoral. Victor Ponta nu este primul premier care nu-i răspunde la telefon președintelui Băsescu, același lucru întâmplându-se în timpul mandatului lui Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Victoria.
În replică la afirmațiile președintelui, premierul a declarat la începutul ședinței de Guvern că nu „vorbește la telefon cu oameni neserioși”.
„Ne-am cam întors la 2012, noi vrem să muncim, președintele nu ne lasă la transporturi, agricultură, ne-am obișnuit. Fiți mai puțini atenți la aceste sabotaje instituționale și la scandal”, a spus Victor Ponta.
Prim-ministrul a adăugat că președintele Băsescu intervine în favoarea „sponsorilor săi din agricultură”. „Cu cât este mai supărat, cu atât mai bine”, a subliniat Ponta despre președinte.
Traian Băsescu a acuzat Guvernul are „o mare responsabilitate în sabotarea agricultorului român anul acesta”, el menționând că îi este cunoscut faptul că, deși producția este mare, producătorii nu pot beneficia de certificatele de depozit.
„Anul trecut am avut un an agricol destul de prost, iar anul acesta, cu o producție foarte mare la grâu, secară, orz, agricultorii vor încasa urmare a lipsei certificatelor de depozit, cel mult cât au încasat anul trecut, într-un an foarte prost. Deci mi se pare strigător la cer”, a afirmat Băsescu, în discursul rostit cu ocazia participării la „Ziua Cercetării Procera”.
„Ar fi fost cu totul alta capacitate de negociere a producătorilor agricoli români dacă Guvernul nu ar fi desființat certificatele de depozit”, a mai susținut Băsescu.
El a arătat că, dacă producătorii și-ar fi lăsat producția în depozite și ar fi luat credite de la bănci în baza acelor certificate, nu ar fi rămas în prezent la mâna achizitorilor, care cumpără cu prețuri scăzute, cum ar fi 147 euro tona de grâu.
„Neasigurând la fondul de garantare resursele necesare pentru certificatele de depozit, Guvernul i-a lăsat pe producătorii agricoli români dezarmați în fața achizitorilor de producție agricolă. Eu nu pot să spun decât că ori este proastă guvernare, ori ministrul Agricultorii, care trebuia să îl informeze pe premier de consecințe, a vrut să îi favorizeze pe achizitori. (…) Cred că este o greșeală și îmi pare rău că trebuie să o spun public: Guvernul are o mare responsabilitate în sabotarea agricultorului român în anul acesta. Nu mai vorbesc și de subvenția la motorină!”, a susținut Băsescu.
De asemenea, președintele a afirmat că sunt 4-5 mari firme străine care domină piața achizițiilor de cereale și a afirmat că acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurenței, pentru că diferențele între prețurile de achiziție sunt foarte mici, de un euro la tona de grâu.
„Oare această cartelizare nu ar trebui observată și de Guvern și de Consiliul Concurenței?”, a spus Băsescu, care a dat exemplul vânzării în Egipt de grâu românesc cu 197 de euro tona, față de 147 euro pe tonă la prețul de achiziție de la producătorul din țară, diferența de 50 euro fiind considerată de acesta „foarte mare”.
Reacția ministrului Daniel Constantin: Președintele nu m-a sunat, este în campanie
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat pentru gândul că președintele Băsescu se află în campanie electorală, iar criticile sale la adresa acestui domeniu de activitate vin pe fondul unui an agricol foarte bun.
„Sigur, președintele este în campanie, eu vorbesc tehnic nu de campanie politică. Președintele Băsescu nu m-a sunat să mă întrebe de problemele din agricultură, dar vreau să vă spun că am discutat cu președintele când s-a discutat strategia pe agricultură”, a spus Constantin.
Ministrul a precizat că producția bună de anul acesta se datorează și pregătirii din timp a sistemului de irigații.
„Cei mai mulți bani din ultimii 20 de ani anul acesta s-au dus în irigații. Am redus prețul la irigații la aproape jumătate. În mai, când plantele aveau nevoie de apă, a fost apa pe canal gratuit pentru fermieri. Cred că acestea au contribuit la producția bună”, a spus Daniel Constantin.
Ministrul a răspuns și criticilor președintelor referitoare la suspendarea certificatelor de depozit.
„Certificatele de depozit, au existat foarte multe discuții cu Fondul de Garantare, au fost introduse de Guvernul PSD – PDL când ministru era Ilie Sârbu. Beneficiarii acestor depozite au fost 14 societăți mari, niciodată fermierii mici nu au fost beneficiarii acestor măsuri. Practic de suspendarea certificatelor de depozit au fost afectați fermierii mari. Ele s-au suspendat pentru că fermierii mari au acreditat, licențiat aceste depozite și au beneficiat de ele. De această măsură nu a fost afectată marea masă de fermieri din România”, a fost răspunsul oferit de ministru la criticile președintelui.
Potrivit lui Constantin, Fondul de Garantare a avertizat că din cauza neregulilor cu certificatele de depozit se poate ajunge ca statul să plătească 400 milioane de lei.
„Legat de Consiliul Concurenței, președintele știa că astăzi va fi o notă în Guvern în care printre alte puncte se vorbește de sesizarea Consiliului Concurenței pentru a verifica, nu avem elemente care să certifice un monopol, dar trebuie să ne asigurăm că nu există riscul apariției unui monopol. Această măsură am anunțat-o încă de duminică, iar astăzi este pe ordinea de zi”, a spus pentru gândul Daniel Constantin.