Prima pagină » Știri politice » Băsescu reclamă la CCR legea lui Ponta pentru reglementarea ajutorului de stat în energie: „Bruxelles-ul nu a fost notificat”

Băsescu reclamă la CCR legea lui Ponta pentru reglementarea ajutorului de stat în energie: „Bruxelles-ul nu a fost notificat”

Băsescu reclamă la CCR legea lui Ponta pentru reglementarea ajutorului de stat în energie:
Președintele Traian Băsescu reclamă la CCR Guvernul pentru că nu a anunțat Bruxelles-ul înainte de a acorda ajutoare de stat în energie.

Președintele Traian Băsescu a trimis astăzi Curții Constituționale proiectul de lege care aprobă Ordonanța de Urgență de modificare a schemei de ajutor de stat în domeniul producerii energiei din surse regenerabile, invocând ca argument faptul că Guvernul nu a notificat Bruxelles-ul și a încălcat astfel și Constituția care prevede că „Parlamentul, președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.  

Lipsa unei astfel de prenotificări contravine, în opinia lui Băsescu, tratatului privind funcționarea UE care prevede informarea „în timp util” a Comisiei Europene „pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.

Primul semnal în legătură cu absența unei notificări a venit chiar de la Bruxelles. „În data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare privind modificarea schemei de ajutor de stat”, susține președintele în cererea de reexaminare.

Ulterior, pe 3 octombrie 2013, „Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care subliniază necesitatea prenotificării, obligație neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României”, se arată în documentul trimis Parlamentului.

Cu aceleași argumente, Băsescu a trimis în ianuarie proiectul de lege și Parlamentului, pentru reexaminare, calificând aprobarea ordonanței 57/2013 ca fiind inoportună și acuzând Guvernul că „expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”. Parlamentul a adoptat însă a doua oară legea, fără a o modifica.

La rândul său, Departamentul pentru Energie a replicat că cererea de reexaminare „conține informații eronate”.
 

 

 

Autor

Citește și